Guldvittring

För mig känns det verkligen förvånande att Helsingborg rest sig såpass bra efter den tunga derbyförlusten mot Malmö. Det tyder på en enorm vilja att vinna och att Conny Karlsson visar att hans HIF inte släpper greppet om den Allsvenska som de dominerat under så gott som hela året. Jag var kritisk mot honom innan serien startade, jag tog tillbaka det direkt när jag såg hur smart HIF agerade under den femte omgångens hemmamatch mot Elfsborg - vinst med 2-1.Alexander Gerndt har blivit en personlig favorit
. Det börjar talas om landslag och proffskontrakt och med tanke på att Marcus Rosenberg fick debutera efter sin säsong i Halmstad och att Tobias Hysén + Daniel Larsson redan gjort sina är det inte fel att spekulera, en fråga som kvarstår är dock: kan Gerndt klara av det? Spelare som är dominanta i Allsvenskan har sällan levererat på landslagsnivå eftersom de möter spelare på högre nivå och inte ställt om till de kraven. Endast ett fåtal, som Anders Svensson, har den rutinen att prestera även om de har sin högstanivå bakom sig. För min del krävs det att HIF spelar till sig ett SM guld och i såfall tar sig en plats i Champions League eller att Gerndt blir proffs för att han ska få sin chans i landslaget.
Malmö FF är det starkaste laget i Sverige rent kvalitetsmässigt. Med Allsvenska mått sätt har de allt: en bra målvakt, en stabil backlinje, ett kreativt mittfält och forwards som levererar - detta borde räcka för att höja Lennarts pokal men blir det så? Jag vet faktiskt inte och jag vågar inte att spekulera fullt ut i denna skånska rysarduell. Allt jag kan påstå nu är att HIF är i fantastisk form och att Malmö måste hantera den press som därmed har uppstått.
Rooney's lön är löjlig. Att United befinner sig i finanskris känns som ett tomt påstående om de kan ge denne man 12 731 kronor i timmen. Det mest banala med denna historia är att han faktiskt inte är bäst betald i Premier League, kan ni gissa vem det är? Ni måste kunna gissa klubben iaf? Det finns för mycket pengar inom proffsfotbollen, pengar som kunde gått till så mycket annat än lyx till en person som inte skulle kunna spendera så mycket under tio livstider. 550 miljoner för fem år... man hade kunnat rädda den borttynande Tigerstammen tiotusen gånger om.
PSV vinner över Feyenoord med 10-0 och TV4 nyheterna rapporterar att det imorgon kommer att flyga grisar, regna grodor samt att helvetet har frusit till is. Jag är mest intresserad av hur spelarna i Feyenoord reser sig efter denna katastrof och hur PSV's manager Rutten (roligt namn) har kvar deras fötter på jorden.

[NJKC]

Vägskäl

Står inför ett svårt val om ett par dagar. Antingen kan jag ta ett nytt tränarjobb, för det har dykt upp ett par, eller så kan jag fortsätta själv som spelare. Det är svårt för mig att verkligen bestämma vad som är bäst, eftersom båda har extrema fördelar. Den största fråga som jag ställer mig själv är om det verkligen är värt att spela fotboll när man inte kan ge allt?[NJKC]

Dam EM till Sverige 2013

Fan vad roligt! Hoppas verkligen på ett guld, helst på vackra Swedbank Arena.Lotta Rohlin, certifierad nickspecialist.

Fotbollssegregation

Idag hade vi Idrott och Genus på temat med en för mig obekant fessor. Det var en jätteinspirerande lektion och jag kände mig benägen att koppla detta vidare till fotboll, med en segregerande prägel. Vad som slår mig främst är den klassindelning som finns i fotboll, främst gällande dam kontra herrfotboll, sexualitet och till sist elitsatsning.
Eftersom det är svårt för mig att få total klarhet i hur vi kan höja statusen för damfotboll
så vill jag lägga en enkel personlig kommentar: De som förespråkar damfotbollens relevans skäller ofta på männen och kräver att de ska få bollen i rullning fastän deras intresse är lågt, vore det inte bättre att söka andra forum och utnyttja bristvaror på marknaden: t ex spridandet av tidningar som endast fokuserar på damfotboll för att locka människor som faktiskt är intresserade. Make the difference yourself, kräv inte det av andra.
När spelare når en viss nivå med sitt fotbollande så blir det tabu att prata om sin sexuella läggning i media, eftersom det fortfarande är skottpengar på homosexuella inom fotbollsvärlden (och idrotten i övrigt). Det har tonats ner efter millenieskiftet till stor del på grund av inflytelserika spelare som David Beckham (som ju är metrosexualitetens anfader) där det är okej att inte vara supermanlig och ändå vara en respekterad klasspelare. Justin Fashanu var en stor spelare på åttiotalet som gick ut med att vara gay och det följde efter honom hela karriären, han blev exempelvis mobbad av sina lagkamrater och tränare då han spelade för Nottingham Forrest - efter hans avslutade karriär begick han självmord till stor del på grund av denna påverkan.- "How do you spell that? Okay: Cristina Rona . . ."

Englands VM målvakt David James påpekade att fotbollsvärlden behöver en omställning och att spelare som är homosexuella inte borde vara rädda för att komma ut ur garderoben - för mig som fotbollstränare så är spelarnas sexuella läggning irrelevant sålänge de passar in i gruppen och presterar på planen: jag tror att gaykillar och gaytjejer kan göra det också. Det vore kanske bra för framtida spelare att inte känna ett utanförskap som skapas av bakåtsträvare i ett, relativt, tolerant idrottssamhälle. Nog om det!

Liston "Gaybasher" Söderberg

Det system för talangutveckling som vi har i Sverige kan delas in breddverksamhet och elitverksamhet. Vi har föreningar som öppet satsar på elitnivå, t ex Brommapojkarna, IF Elfsborg, IFK Göteborg etc. samtidigt som det finns mindre föreningar som format en verksamhet som sträcker sig till alla. Detta system har ofta kritiserats där främst föräldrar såklart vill skydda sina barn samtidigt som de vill att de ska bli framgångsrika fotbollsspelare - kan man få både och? Att exkluderas ur en klubb för att man inte är bra nog kan verka tufft men samtidigt så vet föräldrarna om förutsättningarna när de sätter sina barn i den typen av verksamhet, då de accepterat detta system från början blir det hyckleri när de senare väljer att kritisera det.
En av Sveriges största talangfabriker

För att vidareutveckla Sverige som fotbollsnation, och fotboll i största allmänhet, behövs en elitverksamhet eftersom spelare utvecklas enormt genom konkurrens, tävling och press vilket är direkt bevisat. Denna metod är inte för alla och känner man så som förälder kan man istället välja en breddförening, problemet då är att man inte kan skryta på jobbet om att sonen spelar för Malmö FF eftersom han spelar för Lunds BoIS. För att utveckla detta system till det bättre så borde vi tillämpa den standardisering som finns i flera klubbar i större ligor (t ex Barcelona, Fulham, Chelsea m fl) där tränarna som valt att ta bort en spelare hjälper denne till en ny förening - det handlar om att skapa ett nätverk med klubbarna runtomkring och se till att spelaren inte känner sig mindre värd för att han eller hon går till en breddförening: chansen kanske dyker upp igen genom hårt jobb.
Ett resultat av Elitverksamheten i fotbollsvärlden.

Ibland är det, enligt min mening, bra att exkludera eftersom det handlar om personlig utveckling: det är inte rättvist för en sämre spelare att stanna kvar i ett högpresterande lag eftersom denne sannolikt inte kommer att utvecklas lika bra som i en jämnare miljö. Mitt råd är att föräldrarna fattar ett genomtänkt beslut och ser olika scenarion av det: 1, mitt barn ska spela i en breddförening för att ha roligt med sina vänner och utvecklas utefter de förutsättningarna. 2, mitt barn ska spela i en elitförening, räcker han inte till ska jag acceptera tränarnas beslut och hitta ett nytt lag men är han talangfull så ska jag hjälpa honom allt jag kan för att se till att han blir så bra som han själv vill. Vi lever i ett konkurrerande samhälle där vi ständigt måste prestera för att komma någon vart, borde det vara annorlunde på fotbollssplanen...?

Ikväll så måste jag studera friidrott eftersom vi har tentamen i övningsval och hur man ger relevanta instruktioner - ska ta en välbehövlig paus nu genom att titta på de nya avsnitten av Family Guy och Dexter. Ciao!

[NJKC]

Heta Mål

Det är en underbar känsla att se ett skitsnyggt mål - man flyger upp ur soffan, skriker som ett psykfall och tänker inte på något annat under de närmaste femton sekunderna, det hade nog kvittat om en närstående hade gått bort för den reaktionen är så automatiserad. Tre gånger hände det mig (inte bortgången av en närstående) och det första supermålet var från Milanesen Andrea Pirlo.

http://www.fotbollskanalen.se/1.1841360Helt fantastiskt eller hur? Det känns inte som att han tar i alls, han tittar upp fokuserat och placerar in bollen i bortre krysset från 35 meter, like a walk in the park. Såna här mål får en att förstå varför alla sydamerikanska sportkommentatorer skriker "GOOOOOOOL!" I övrigt såg Zlatan och Ronaldinho heta ut men fick ingen utdelning, det känns dock som att Milan är på gång.

http://www.fotbollskanalen.se/1.1841942/2010/10/03/tv_konstmal_nar_chelsea_sankte_arsenal


Målet kommer efter DIF - AIK sammandraget. Askul att AIK håller på att åka ner, det är nästan värt att missa ett SM-Guld bara för det. Målen som görs av Drogba och Alex är så fantastiska på olika sätt; elegans och kraft. På Drogbas mål agerar närmaste Arsenalförsvararen klumpigt, man kan inte löpa in bakom Drogba när han löper mot första stolpen - totalt självmord. Sen är han så kylig att det är löjligt, är han skadefri lär det bli ett nytt guld till Chelsea. Vad behöver man säga om Alex frispark? Inte mycket, mer än att jag är förvånad över att nätet inte gick sönder. Fabiansky i Arsenalmålet var faktiskt riktigt duktig, inte mycket att göra på de lägena. Tyvärr har Arsenal alltid för många skador och det hindrar mig från att ha dem som favoriter till titeln - igen.

Skoldag idag, ska lära mig om relationen mellan idrott och genus - det lär bli riktigt spännande.

[NJKC]


RSS 2.0