Svenska säsongen slutar snart

Igår var det Champions League kväll och jag tog igen mig samt sökte sympatier för mitt svullna knä på Boomer's Sportsbar vid Värnhem i Malmö, gå in där när ni har vägarna förbi för de gjorde en sjuuukt god baconcheese burger. Såg först Rubin Kazan - Barca och oavgjort var ganska väntat eftersom Barca har svårt långt från Camp Nou och under dåligt väder. Matchen vi följde intensivast därefter var Valencia - United och det blev en bortaseger för engelsmännen efter mål av deras unge mexare Hernandez. Med facit i hand skulle jag kanske vridit huvet 180 grader för bakom mig hade Eto'o show och stod för en assist och ett spektakulärt hat-trick: good for him! Inter verkar svårstoppade i år igen men de jag imponerats mest av hittills är nog FC Köpenhamn som tagit två av två hittills - kan någon svara mig varför vi inte har ett sådant lag i Sverige . . . ?
Ännu en säsong har avverkats i det lägre svenska seriesystemet
, med denna i bagaget så påbörjar jag om ett par månader min 18e säsong som fotbollsspelare men innan denna är slut så har mitt lag en match kvar i serien som är betydelslös eftersom vi undvek kvalet neråt - skönt! Själv så fick jag en mindre törn på knäet och det kommer inte gå att spela, tyvärr. Såhär gick det för oss/mig iaf, sluta läs nu om det är tråkigt : )

Statistik
8:e plats i serien av 12 lag. Samma som förra året men med mersmak i år eftersom vi klarade av det med en omgång kvar att spela och förmodad bättre målskillnad, nästa år ska vi sikta mot kval uppåt istället för kval neråt. Vi har en stark trupp, jag känner att vi behöver en tränare som ställer mer krav och pressar oss hårdare fysiskt (fotbollsmässigt, vill fan inte springa femton-femton och Liverpoolaren när man kan träna hårdare än så med boll). Samtidigt måste vi bli bättre på att göra mål, vi har bränt sjukt mycket chanser i år och eftersom det alltid gäller att göra fler mål än moståndarna så föreslår jag att vi gör det ; )
15 spelade matcher av 22
. Jag startade bara fyra av dessa och de sju som jag missade berodde på ryggproblem men också på att jag varit iväg mycket med min kurs. Eftersom jag opererades känner jag att det är godkänt med mersmak, har gett det jag haft och detta har varit den roligaste säsongen på länge.

4 mål & 3 assist. Gjorde alla mina mål inom tre meter från mållinjen, anledningen till det tror jag är att jag tar väldigt få avslut eftersom mina skott är tämligen ofarliga - då är det bättre att försöka leverera bra passningar istället och öva på avslut under träningarna. Något som jag alltid gjort mycket mål på är att springa mot den främre ytan vid den första stolpen när djupledsbollar, instick och inlägg är på gång. Det är jobbigt för försvarsspelaren att hänga med och man kommer ofta ett steg före - kan jag inte sätta den blir det en yta bakom mig som en annan lagkamrat kan fylla upp vilket också hände ett par gånger i år. 

5 gula kort & 0 röda kort. Det blev en del i år, tre var med facit i hand solklara och jag har haft min värsta säsong någonsin när det gäller att respektera domarna. Förstår att domare måste skydda sig själva och att de är trötta på gnäll från spelare, ledare och åskådare men de domare som upprättar en dialog med spelarna och en relation till tränarna underlättar sin arbetsbörda och sköter sitt jobb bättre än de som vill provocera - och ja: vissa domare gör det.
Varning 1 - "Suckerpunch."
Löpte hemåt efter ett misslyckat anfall, motståndaren tog ett steg bakåt, jag satte upp ena armbågen och ena handen som reaktion, han slängde sig och jag fortsatte springa framåt, domaren kom med ett kort i handen. Det är den märkligaste varningen jag någonsin fått och filmare är det mest patetiska som finns.
Varning 2 - "WWE Smackdown Flying Elbow". En motståndare väggspelade bollen till mitt vänster och skulle löpa runtom; eftersom jag lärt mig att alltid trycka bort den som spelat bollen så gjorde jag såklart det, kruxet var bara att han var lika kort som han var snabb och istället för att gentilt lägga handen på hans bröstkorg så råkade jag dunka in armbågen i halsen på honom... Som tur var såg domaren att jag inte var ondsint (bara ruskigt klantig) och gav således mig endast ett gult kort.
Varning 3 - "The Gerrard". Var tvungen att ta en tredje varning för att bli avstängd eftersom jag ändå skulle missa två matcher pga operation. De sista tio minuterna försökte jag snacka till mig ett gult kort men denne domaren var ovanligt tolerant så det fungerade inte. Efter ett taktiskt byte från min sida och med några minuter kvar av matchen försökte jag komma ikapp en djupledsboll men hann inte och gjorde en mycket stilig "Gerrard" istället - motståndaren kom oskadd undan och jag fick mitt gula kort, alla blev nöjda och glada!
Varning 4 - "Hög Spark". Frågade domaren undrande "Det var väl inte så farligt?" efter en hög spark för att maska eftersom vi ledde med en boll med några minuter kvar, resultat: gult kort och en utskällning. Ett tvättäkta exempel på att jag borde stänga truten oftare, men hade de startat bollen direkt kunde det blivit farligt så att ställa sig i vägen för bollen och tjabba lite med domaren ger ofta fem, tio eller kanske femton välbehövliga sekunder.
Varning 5 - "Tillsägelser". I ett derby där tre poäng måste tas så är det svårt att hoppa in och vara lugn med femton minuter kvar av matchen när det står oavgjort och laget (enligt vissa åskådare) inte presterar. Tränaren agerar panikartat och lagkamraterna är väldigt stressade, då blir man själv stressad. Med det sagt så är det för mig svårt att tänka efter innan jag talar. Domaren hade i denna situationen totalt fel och hade dömt tvivelaktigt under matchen men i slutändan borde det inte spela roll för det är han som dömmer och det är han som bestämmer. Mitt nyårslöfte inför nästa säsong är således att inte skälla på domaren - det känns omöjligt men att inte äta godis på ett år kändes också omöjligt när jag var elva, detta kan vi nog styra upp!
Tittar på Man City mot Juventus just nu och det är sällan jag håller på italienska lag - men idag gör vi ett undantag, vill att Guidetti ska få fler chanser och det innebär att deras överbetalda forwards måste spela dåligt.

[NJKC]

Viasat & Canal + sabbar min vardag!

Min dag har varit lugn vilket är skönt med tanke på att jag har haft ett laddat schema de senaste veckorna, det är toppen att vara igång men ibland uppskattar man att bara slappa. Röstningen gick såklart planenligt, oroad över att SD kommer in i riksdagen annars ser det väl ut att gå åt mitt håll. På eftermiddagen hade vi bortamatch och bilfärden var såklart lika underhållande som alltid. Vinst blev det också. Nu till saken!
Jag är en av dem som följt fotboll från soffan
men nu blir det allt svårare att se vad man helst föredrar utan att lägga ut en massa pengar - på saker som man tyvärr inte har råd med. Nu är detta en bekännelse från en snål student, men min situation är inte olik hundratusentals andra svenskar i samhället som älskar att se fotboll och bidrar till det på andra vis än att pröjsa en TV-kanal. Jag har inte börjat streama matcher på grund av den urusla bilden och att matcherna kommenteras på arabiska, och jag vill helst inte börja streama för det sabbar matchen som helhet, ska man avsätta tid för att se en match så har man väl en viss kravbild iaf?
Har inte sett en enda spanska ligamatch hittills
och det är sorgligt med tanke på att jag haft järnkoll de senaste sex säsongerna. Champions League kan man eventuellt se på tian men hittills har det inte varit någon jättespännande match samtidigt som turneringen, som ni vet, innebär spridda matcher över ett år. Europa League kan man titta på och för somliga var det säkert roligt att se Liverpool slå Steaua Bukarest med ett par bollar (vilket är sällsynt för dagens upplaga) men i övrigt är det en trist turnering som inte blir spännande förrän lagen kommer till kvartsfinal. Bundesliga går på Eurosport och deras stormatcher (Bay Mün - Schalke t ex) är alltid enorma att titta på, samtidigt har Eurosport UVM turneringarna och det är verkligen fascinerande att se vilka spelare som kan bli nästa världsstjärnor. Viasat tog Premier League som jag redan följde via alla nyheter som strömmar in i svensk media, till exempel som när en spelare från Birmingham får en fotboja, vilket är jäääätterelevant för min vardag. Canal + svarade då genom att ta sig an La Liga, med Zlatan i huvudrollen men det var nog inte jätteklipskt (samtidigt har de tagit rättigheterna till UFC som jag också följer regelbundet). Holländska ligan är också uppköpt av Canal +, franska ligan är uppköpt av Viasat... ja ni förstår vad jag är ute efter.
Min högst rimliga önskan nu är att de inte ska ta EM och VM ifrån mig också, för det hade varit det ultimata straffet. Det är illa nog som det är att den enda vettiga, regelbundna fotboll man kan följa nu är Serie A och en match mellan Brescia och Palermo är i mina ögon extremt ointressant, italiensk fotboll i största allmänhet är tråkigt sett till deras landslag och kvalitet i spelartrupperna. De har undantag i de båda lagen från Milano samtidigt som man gärna ser Romderbyna, resten av ligan kan man hoppa över. Allsvenskan är på Canal + och folk undrar varför vår egen liga har så lågt intresse. Att se Superettan innebär att följa Hammarbys urusla prestationer mot lag vars planer ser ut som åkrar inför den generösa siffran av 250 betalande åskådare - extremt oglamoröst.

Är fotboll en mänsklig rättighet som alla borde få ta dela av eller kommer det bli en liknande SVT härva där man blir stämd om man nämner OS utan att inkludera dem i samma mening? Jag får samma bittra känsla av detta som varje gång jag betalar min TV avgift: det känns så onödigt. Tyvärr får det bli så att man hoppar på tåget och betalar för att få se hygglig fotboll - men jag gillar inte att kanalerna blir rikare, att ligorna kan kräva högre ekonomisk ersättning och att man egentligen bidrar till en redan osund syn på pengar i de flesta av dagens ligor: var Ronaldo värd över en miljard förra sommaren?

Inte ett av mina muntrare inlägg men det är dagar som denna då jag gillar att ha en blogg, för det är inte alltid man är munter i sina tankar. Detta var, som sagt, en bekännelse från en bitter snåljåp men jag hoppas att vissa kan relatera till min situation - den som inga pengar har ...

[NJKC]

Ibland går det inte som man tänkt sig

Flera storlag åkte på rejäla bakslag igår. Mitt kära Barcelona får stryk på hemmaplan med 2-0 mot nykomlingarna Hercules... hoppas att någon var smart nog att tippa en tvåa där och dra in rejält med cash för en värre högoddsare får man leta efter. Zlatans Milan fick också stryk mot en nykomling med 2-0 och den matchen såg jag. Snacka om att jag gillade Cesenas ettriga spelstil, särskilt ytterforwarden Giaccherini - italiensk landslagsklass igår. Roma åkte till Sardinien och fick storstryk mot alltid farliga Cagliari. Jag får alltid Asterix och Obelix som synonym när jag läser om Cagliari. Romarna kontrollerar hela riket förutom en liten prick på kartan där de omöjligen kan ta sig igenom, det är charmigt; det är Cagliari.
Även Manchester United åkte på ett bakslag i kryssmatchen mot Everton - utan träskmonstret. Kanske tänker sig sir Alex för innan han ställer Rooney åt sidan, Wayne har visat att han har ett starkt psyke i motgång och att han i grund och botten är en professionell fotbollsspelare. Det känns fel att han berövas att möta moderklubben där han som så många gånger förr, säkert blivit matchhjälte för United.Allsvenskan är spännande i år för oss skåningar. Att det blir ett lag från Skåne som vinner serien visste man redan efter fem omgångar, blir det då rött eller ljusblått? Båda känns som värdiga seriesegrare om man ser till tabellen. Vad jag verkligen gillar är att båda dessa lag verkar ha förstått värdet av ungdomlig kraft, när Malmö fullt ut började satsa på Ivo Pekalski, Jasmin Sudic, Agon "Ålen" Mehmeti och Pontus Jansson har de belönats och ligger nu bättre till än vad de gjort med avdankade gamlingar under tidigare upplagor. HIF har i mina ögon seriens bästa startelva efter att de värvat Alexander Gerndt som gör två klockrena frisparksmål mot sin förra klubbadress, Gefle IF. Allting avgörs inom kort på Swedbank Arena, och jag vågar inte tippa utgången.... än i alla fall.
Om ett par timmar spelar vi i Stehags AIF match och det är mot ett lag som tidigare var utmanare om att knipa seriesegern, men med tanke på deras dåliga form och vår extremt bra (13 poäng av 18 möjliga under hösten) så ska vi kunna ta hem det, med hemmaplan och allt. Däremot saknar vi ett par nyckelspelare så det gäller att spotta sig i nävarna.

Imorgon är det den första riktiga skoldagen och vi ska läsa fysiologi, det verkar extremt krävande så det gäller att bruka allvar. Ser fram emot kampsports och parkour passen som kommer snart, ska utmana den största killen i gänget, skitsamma att man får stryk.

[NJKC]

Idag fyller jag 60

Det 60e inlägget skrivs idag och det är såklart roligt. Vore det inte för att en hel del läser bloggen så hade jag tappat lusten ganska fort, så tack för det! Nu har jag varit borta i fyra dagar på friluftsliv med min kurs och det var en ganska blandad upplevelse. Jag är ingen direkt skogsmulle men jag uppskattar att komma iväg, leva i nuet och få en viss ödmjukhet inför hur privilegad våran levnadsstandard egentligen är. Ser verkligen fram emot att komma igång igen i skolan.
Läste en intervju med Tottenhams manager, Harry Redknapp, som påstod att många skandaler och uppstådda problem inom fotbollsvärlden kan skyllas på alkoholmissbruk. Denna nyhet är verkligen inte sensationell, trots att många tidningar och internetsajter uppmärksammar den. För att bara nämna ett fåtal; Frank Worthington, George Best (egentligen alla spelare på 70-talet), Adriano, Craig Bellamy, Tony Adams, Daniel Mobaeck, Yannick Bapupa, Paul Gascoigne, El-Hadji Diouf, Vinnie Jones har alla haft dokumenterade problem med drickat och en fråga som jag har är: har vi rätt att döma dem?
Det är en väldigt svår balansgång att diskutera missbruk och idrott, vem är jag att åberopa att alla fotbollsproffs borde leva som nykterister när jag själv inte gör det? Den riktiga faktorn som berättigar att jag får döma dessa stjärnor är att de är förebilder för tusentals ungdomar och därmed har ett ansvar som sträcker sig bortom deras (o)kontroll över alkohol. Det känns på något vis oetiskt att läsa om att Wayne Rooney super sig full titt som tätt och tar med eskorter hem, tillika att halva franska landslaget ligger med minderåriga prostituerade (även om det kanske är lagligt, har tappat koll). Jag tror, som "The Head of Hotspurs" säger; "Spelarna kan inte försätta sig i den sorts situationer man läser om i tidningarna. Om de bara dedikerar sig och satsar allt under tio års tid i stället, har de ett fantastiskt liv att se fram emot, som ekonomiskt oberoende. Men det har sitt pris som de måste vara villiga att betala."
I övrigt så var det spännande med EM kvalmatcherna, främst att Sverige spelade bra såklart. Mellberg är hånad i media just nu men jag är inte sur på honom. Under nationalsången ser man alltid hans starka glöd trots att en landskamp borde vara alldaglig för honom vid det här laget, att han gör den där toksatsningen handlar bara om en galen vilja och det gillar jag, tycker att det är skönt att se att Hamréns finlirande landslag fortfarande kan mörda motståndare. Spännande att se hur Adde Granqvist står sig mot Holland, efter flera år i landet borde det gå helt okej.
Läste för övrigt blanketterna för Skånepartiets valkampanj... avskyr verkligen den öppna rasism som finns i dagens politik. Att såga invandringspolitiken helt känns ensidigt, Sverige har räddat tusentals liv och därmed även skapat trygghet för miljoner framtida generationer: det får vi inte glömma. Får nog lägga ner detta innan jag får skäll, det är inte lätt att underhålla en blogg vissa kvällar : )

[NJKC]

Gärdsgårdsfotboll

Ikväll var det match med b-laget på bortaplan och det var jäkligt roligt, som vanligt. Stämningen före match är alltid så avslappnad och det är ett jätteskönt sätt att spela fotboll på. Under match så märker man dock att det fortfarande är tävlingsmänniskor som spelar för tempot skruvas gärna upp och det skälls på både domare och medspelare - precis som det ska vara! Idag spelade vi faktiskt bra, tro det eller ej, vilket är ganska sällsynt när det gäller b-lag i största allmänhet men det var något som klickade. Det kan ha berott på att ingen var bakis eftersom det var kvällsmatch - vem vet.
Läste som hastigast att Svennis förhandlar med Aston Villa. För mig, som är och ständigt förblir en Svennis supporter, så är det jätteroliga nyheter. Har grämt mig att han aldrig fick en riktig chans i Manchester City där han gjorde väldigt bra ifrån sig med en tunn trupp, nu har han ett starkt och offervilligt lag som bas utan de stora divorna. Jag tror att han kunde överraskat många om de gett honom några år istället för några månader.
Imorgon är det svenska landslaget x 2 när småttingarna tar hand om Israel och herrarna möter Ungern - som är livrädda. Sverige känns pånyttfött under Hamrén och vi har bjudits på mer underhållning under hans tid än under de senaste fyra åren med Lars Lägerbäck, och då har vi inte spelat en tävlingsmatch. Besvikelsen blir enorm *om* vi inte klarar kvalet, men det säger jag bara för att tilltron till detta lag är större än på väldigt länge.
Kom på att jag ska upp kl 6,00 imorgon, så bäst att hoppa i säng. Vill egentligen inte... hade hellre kollat på Nitro Circus men det gäller väl att vara rejäl.

[NJKC]


Nytt Extraliv, Calcio!

Äntligen blåser ett lag liv i den evigt trista Serie A. Milan har värvat tre världsspelara i Kevin-Prince Boateng, Robinho and you-know-who. För första gången sen tidigt 00-tal kanske det vore spännande att se en italiensk match. För min del känner jag att Milan agerar smart som balanserar ut dessa värvningar genom att göra sig av med dödvikt i Klaas-Jan Huntelaar och Marco Boriello, de har verkligen levt i skuggan av Pato som i nuläget inte har sin plats i startelvan säkrad längre.- "I Have You Now!"


Det är en del som talar för Milan i nuläget. Även om kraven höjts enormt den senaste veckan så arbetar de ur underläge då Inter är regerande mästare, för femte gången i följd och Roma aspirerade som huvudutmanare förra säsongen. Även om Milan kom på en tredjeplats så kan de vara allt annat än nöjda efter ännu ett år utan titlar, men nu har hoppet tänts med en fenomenal offensiv kraft. Även om Inter fortfarande är före så har Milan nu en bredd med spets som de saknat på länge.
"- This squad is now the ultimate power in the universe. I suggest we use it!"


Vad som talar emot Milan är att de har en uråldrig backlinje. De skeppade iväg Kakha Kaladze till Genoa efter tio års trogen tjänst och tonar på så vis ner den stämpeln men det kanske inte är backlinjens ålder som är för hög, det är nog snarare tempot som är slött. På ytterbacksplatserna i premiären mot Lecce ställde Milan upp med Bonera till höger och Antonini till vänster. Bonera tar sällan en offensiv löpning och när han gör det så tappar han garranterat bollen, det är ingen högoddsare. Antonini är som alltid övertänd och är ingen man för de stora matcherna. Ser man till Inters förstaval gällande ytterbackar; Zanetti till vänster och Maicon till höger så ligger stadens bohemiska lag ljusår efter. Mittbackarna är (en favorit) Alessandro Nesta och Thiago Silva som är väldigt starka och riktiga stjärnor men de går inte att förlita sig på när det gäller att bygga uppspel.- "I don't know who you are or where you came from, but from now on you'll do as I tell you, okay?"

Jag är inget jättefan av att spekulera... eller jo det är jag väl men inte när det gäller "what if" scenarion för de går alltid överstyr och är extremt sällan realistiska, det blir snabbt tio spekulationer i en. Men vad jag gärna spekulerar om är Milans startelva nu när de har en trio brassar, den evigt dykande filmstjärnan och en grabb från Rosengård som offensiv makt. Här är iaf min hoppfulla Milan startelva, oberoende av vilket spelsystem de använder och vilken spelartrupp de föredrar.

Zlatan


Ronaldinho - Pato - Robinho


Pirlo - Ambrossini


Zambrotta - Silva - Nesta - Sokratis


Abbiati


Detta är för mitt eget höga nöjes skull och har ni andra åsikter att komma med så nämn de gärna (så att jag kan håna dem, moahaha). Den enda som jag velat ha med är Seedorf, men han är för långsam känns det som, han kan komma in när Pirlo skadar sig, vilket sker titt som tätt.

[NJKC]

RSS 2.0