Fantastiskt roligt!


2012

2012 kommer att bli mitt år - jag känner det på mig! Så hoppas att världen inte går under men det känns ganska osannolikt. Shit that's going down:

Skånecupen (gör speldebut för Lilla Torg) den 2/1
Det är sista året på lärarhögskolan, kämpar nu med en uppsats om Charles Dickens - klar imorgon förmiddag.
Fortsatt jobb som baws på JB Fgy
Uefa Advanced blir av precis som talangutveckling för SkFF och Höörs IS
Barcelona (äntligen!!!) i påsk
EM Sommar!
Är skadefri för första gången sen tonåren.

Det enda som jag känner mig benägen att investera i är ett par grymma fotbollsskor som ska bli mina vapendragare - men det får helt enkelt vänta. Tackar inte heller nej till tips om sommarjobb heller för den delen, behöver cashmoney inför hösten där CSN medel ser mörkt ut. Så ser det ut för mig, hur ser det ut för er?

[njkc]


Juletid

Äntligen måste man väl säga när julen äntligen nalkas. Jag, liksom ni, har haft mycket på min tallrik under en väldigt lång höst utan snö och mycket mörker. Det känns faktiskt skönt att inte behöva träna fotboll eller sköta träningar på ett tag, även om jag brinner för det kan det bli för mycket av det goda och mellan den 22e till den 7e kommer jag ägna mig åt andra intresseområden (vissa mer frivilliga än andra). Gladast är jag över att två av mina bästa vänner kommer till Skåne efter lång frånvaro samt att min bror som bott i Melbourne sen juli är tillbaka över nyår och vecka 1 - bara det gör att frånvaron av lektioner känns än mer välkommen.

I övrigt i fotbollsvärlden händer det mycket som vanligt. Guidetti etablerar sig allt mer som en landslagsspelare, Suarez har blivit avstängd åtta matcher för rasism (med en intressant följetong såklart), Villa missar antagligen EM, och Harbuzi kanske återvänder till Sverige. Själv försöker jag hämta mig efter El Clásico där kära Barca visade var skåpet ska stå samt håller La Liga vid liv där Real tyvärr krossar alla mindre värda lag.

Nåväl, mina förhoppningar inför nästa år är att verkligen kunna titta mer på fotboll - har inte blivit tillräckligt under hösten och att Sverige verkligen gör ett bra EM, vilket nödvändigtvis inte behöver mätas i vinst och förlust. Det ska även bli kul att spela själv på lite mer allvar och att gå Uefa A utbildning. Alltså, mycket kommer att hända 2012!

[njkc]

Sportivity

Idrott är en industri av möjligheter och det gäller att ta vara på det. För att branschen ska tas till vara på behövs det pionjärer och företagsamma människor som ser till att utvecklingen ständigt drivs framåt, ett företag som har god spetskompetens är Sportivity som du kan kontakta här. De har massvis med kreativa idéer och ansvarsområden, och de kan med säkerhet hjälpa dig med dina. Jag skulle för egen del t ex se mer gårdsfotboll i TV, älskar program som FCZ, Blågula Drömmar och I Zlatans Fotspår. Men då måste jag komma med ngt mer nyskapande och konkret - idéer...?


[njkc]

Guidetti i Landslaget?

Känns som att det blir mer och mer befogat med John Guidetti i landslaget. Om nu Gerndt inte är tillgänglig samtidigt som Marcus Berg är skadad och Markus Rosenberg ofta är bänkad och gör få mål öppnar det för Guidetti. Tidigare har det såklart varit befogat att han inte var påtänkt, det spelar ingen roll om han tillhör City när han är femteanfallare i truppen men nu när han gör så bra ifrån sig i en klubb som Feyenoord blir det hela mer intressant. Det blir spännande att se vem förbundskapten Hamrén väljer ut i kommande vänskapsmatch mot Kroatien.
Antagligen finns det utrymme för fyra forwards i svenska EM truppen, även om det är väldigt svårt att bedöma då de offensiva yttermittfältspositionerna också kan användas (4-2-3-1). De som anses som forwards gör huvudsakligen upp om den ensamma strikerpositionen men även den släpande positionen bakom strikern. Såklart talas det i media och bland svenska folket att peta Zlatan, men det finns inget som tyder på att Hamrén hade gjort det. Zlatan spelar släpande i Milan och gör det bra, förhoppningsvis kan han göra det även i landslaget även om jag har mina tvivel. Framför i strikerpositionen finns Elmander som gör jävligt bra ifrån sig för Galatasaray, men han kan spela både till höger och vänster samtidigt som hans samarbete med Zlatan har varit knackigt.
Samtidigt vet man inte med säkerhet hur läget är för t ex Hysén, Ranégie och om de tar Gerdnt till nåder efter en stark säsong. Samtidigt finns en viss Ola Toivonen med i bilden. En stark vår för t ex Rasmus Jönsson, Denni Avdic och Daniel Larsson kan öppna dörrar för dem också. Det kan påstås vara rimligt att Guidetti kan ta en plats i truppen, men får han ens förtroende på bänken? Som sagt, det blir spännande att se hur Hamrén resonerar inför Kroatien, det finns gott om konkurrens om vem som tar den förmodade fjärde forwardsplatsen efter Zlatan, Elmander och Toivonen. Just for fun (på bänken, Toivonen och Hysén):

Guidetti


Elmander     -    Zlatan     -     Larsson


Källström     -     Elm


Olsson     -     Mellberg     -     Olsson     -     Lustig


Isaksson

[njkc]

Uefa Advanced 2012

Nu blev det klart att jag blivit antagen till SvFF:s kurs Uefa A nästa år. Riktigt roligt, det kändes som att det gick bra på uttagningskursen men att jag ändå underpresterade. Pga en mailmiss från SkFF hade jag tre dagar på mig att göra min inlämning och mitt träningspass istället för åtta dagar, så inlämning/genomförande blev ok men inte bättre. Skönt ändå att jag "came through".För er som inte är insatta använder SvFF nuförtiden sig av fyra kurser: Avspark, Uefa Basic, Uefa Advanced och Uefa Pro. För att kunna ta Uefa A måste man ha ett års tränarpraktik för 11-mannaspel samt ett Uefa B Diploma. Uefa Pro kräver att man i princip är elittränare (div. 1 och uppåt). För att vara tränare i Allsvenskan måste man ha Uefa Pro licens, anledningen till att HIF:s guldtränare Conny Karlsson var tvungen att återvända till skolbänken. Jag har Uefa B och efter kurserna har jag nu chansen att även ta Uefa A Diploma.


Det är tyvärr sällan som jag skissar upp tydliga mål på svart och vitt, men min tränarsyssla la jag tidigt ut som en överblick för mig själv. Det gjorde jag när jag år 2006 valde att gå Fotbollstränarlinjen på Eslövs FHSK och ville göra något mer rejält av mitt fotbollsintresse och ha en karriär inom något som jag trivs med. Nedanstående delmål ville jag nå innan jag fyllt 35 - alla går att uppnå i takt med mognad och utveckling samtidigt som tidsramen är rimlig. Det kan verka överambitiöst och rent av fånigt för många, men för er som liksom jag inte alls visste vad jag ville bli så långt som till efter gymnasiet så har dessa delmål hjälpt mig att hitta motivation och att arbeta hårt när jag kanske för stunden hellre hade stannat hemma och spelat CM eller FIFA.


Delmål 1
: Uefa B Diploma, 2008 (nåddes 2008)
Delmål 2: Juniorlagstränare, 2013 (nåddes 2010)
Delmål 3: Zoninstruktör för Skånes FF, 2013 (nåddes 2008)
Delmål 4: Lärarexamen, 2013 (2013)
Delmål 5: Uefa A Diploma, 2015 (kan nås 2012)
Delmål 6: Seniorlagstränare, 2017
Delmål 7: Arbeta på fotbollsgymnasium, 2017 (nåddes 2011)
Delmål 8: Arbeta i det nationella seriesystemet (div.3 och uppåt), 2020
Delmål 9: Uefa Pro, 2022


Huvudmål
: Arbeta för en elitförening och med fotboll på heltid, 2022


Utöver delmålen
har processen gett andra saker på köpet, t ex jobbat vid fotbollsläger (Hbg, Norrköping, London) över somrarna, ansvarig för Lokal Talang Utveckling, lyssnat på personligheter som Roland Larsson, Tommy Söderberg, Roy Hodgson, Bosse Nilsson, Huw Jennings, träffat många bra spelare, sett elitfotboll när den är som bäst, gått andra inspirerande kurser med mer. Men bäst av allt är att man lär känna otroligt många bra människor och bäst av allt är faktiskt när man ser spelarnas utveckling eller att man faktiskt får ett erkännande av någon, vilket sällan händer för tränaren eller läraren - arbeten där man får ta mycket skit.


[njkc]

 


Dagens Skratt 14/12Ja du Gerndt, 2010 var ett lyckat år iaf.

Favorit i Repris

Det har blivit lite av en måstematch för Barca denna gång mot Real i lördagens El Clásico. Vid förlust ser det allt ut som att Real kommer att dra ifrån och gå mot en eventuell ligatitel, de har sett oförskämt starka ut och det är roligt att de återigen efter tre raka år utan titeln kan utmana Barca. Men tror jag på att Barca vinner? Självklart.Dagens Skratt 8/12

Förslag till regeländring: att målvakter får ta med händerna i motståndarnas straffområde! Argument:

1. Målvaktens anfallsspel hade blivit mycket mer innehållsrikt.
2. Fler målvakter hade gjort fler mål.
3. Fler mål hade överlag gjorts.
4. Fler snabba omställningar hade utnyttjats om motståndarnas målvakt inte är i egen kasse.
5. Man hade lättare kunnat jämföra och avgöra vem som är världens bästa målvakt.
6. Slutminuterna hade blivit mer spännande eftersom man får en rejäl extra chans att avgöra matchen.
7. Tekniskt sätt får målvakterna redan ta med händerna i båda straffområden, fast i olika halvlekar.
8. Målvakter hade kunnat bli matchhjältar oftare.
Fler argument för eller emot? Bring it!
[njkc]

Inför CL åttondelsfinaler

Är det tråkigt eller roligt att de tyngre lagen, Manchester City och Manchester United, får lämna CL i förtid? Man kan argumentera för och emot och mina åsikter känns väldigt delade. Å ena sidan är det roligt att mindre lag, t ex Apoel Nicosia får ta del av pengarna och spel i världens finaste klubblagsturnering, å andra sidan är Champions League turneringen för Europas bästa och mest prestigeladdade lag, det lockar inte lika mycket med en förmodad åttondelsfinal mellan Apoel - Basel som det gör med City - United. Tråkigt också att turneringen förlorar stjärnor som Rooney och Agüero, men det ger utrymme för nya. När Porto vann CL medförde det en hel drös nya spännande spelare.

Viktigt att poängtera
är att alla lag verkligen måste göra sig förtjänta av sin plats i turneringen, och presterar man inte bättre än vad exempelvis United har gjort så förtjänar de helt enkelt inte att vara med. Basel vann helt rättvist (om än något överraskande) mot Manchester's Finest och då är det självklart att de ska få chansen att visa vad de går för i nästa veva. Det är minst sagt imponerande av både Benfica och Basel att klara av CL spelet som de har gjort!
Om vi lägger United åt sidan och tittar på City istället så känner jag inte att de har gjort ett totalt fiasko som vissa påstår. De hamnade i en enormt tuff grupp mot Bayern München och Napoli, två helt fantastiska lag som spelar väldigt olik fotboll, Bayern med sina starka benknäckaroffensiv och Napoli med sin luriga kvicktänkta omställningsfotboll. Det har varit svårt för City att till fullo anpassa sig därefter och de är fortfarande "en ung trupp". Med deras löneomsättning kan man i och för sig förvänta sig mer, även om de föll på målsnöret.
Ajax hade oflyt minst sagt, men hade de gjort sitt jobb och tagit poäng mot Real hade de inte behövt komma med rent av patetiska påståenden om korruption från Lyons sida. Det går såklart att ifrågasätta Dinamos insats, fast skulden verkar ligga hos dem och inga andra. Det påminner mig om Sverige och Danmarks 2-2 match i EM 2008 där Italien kände sig orättvist behandlade (som inte har ett clean record på den fronten) och ropade efter omspel och jag vet inte vad. Går det att förmoda att Sverige och Danmark inte gjorde sitt yttersta för att avgöra matchen vid 2-2 när båda var klara för slutspelet? Mer än troligt, men går det att bevisa eller på allvar påstås att de agerade felaktigt? Njaaa.
Här finns de sexton lag som gör upp om årets CL titel. Innan en lottning har färdigställts är det såklart svårt att utse final lag osv. men jag vill ändå dela upp det i tre kategorier: 1. Contenders, 2. Surprisers och 3. Outsiders.
1. De lag som utmanar om titeln är Real Madrid, FC Barcelona, Chelsea, FC Bayern München och Milan. De på förhand starkaste lagen är de spanska tätt följda av FC Bayern, som i år har en otroligt spännande trupp. El Clásico kan mycket möjligt vara en fingervisning åt vem som vinner både liga och CL i år. Chelsea kan slå vilket lag som helst fortfarande då deras stjärnor kan tända till vilket Drogba visade mot Valencia. Milan har en formidabel trupp och jag tror att de på allvar kan gå långt.
2. De lag som kan överraska och gå till semifinal och eventuellt hela vägen är Inter, Benfica, Napoli, Arsenal och Zenit St Petersburg. Inter är svåra att bedöma som alltid, men trots usel start i Serie A promenerar de hem Grupp B. Benfica slår som obesegrad gruppetta ut Utd. Napoli slår imponerande ut City medan ryska PL ledarna Zenit hamnar på samma poäng som Apoel före urstarka Porto och Shakhtar Donetsk. Arsenal är svåra att placera, en titeldesperat Wenger kan göra underverk men de kan inte sätta emot mycket ifall de möter lag som Real Madrid eller FC Bayern.
3. De lag som inte tar sig längre än till kvartsfinal är Apoel, Marseille, Leverkusen, Basel och CSKA. Apoel är från Cypern (!) och de kan mycket väl prestera i en åttondel om de får en enkel lottning men de är stora outsiders och deras prestation är redan fantastisk. Marseille och Leverkusen underpresterar i respektive liga, men vi ska inte glömma Schalke 04's chock förra året, däremot saknar dessa lag tydliga stjärnor (förlåt Gignac). CSKA och Basel är egentligen typiska utfyllnadslag och får sannolikt pisk tidigt.    

Ser med spänning fram emot lottningen!
[njkc]


Dagens Nyheter 4/12

Feyenoord fick revansch mot PSV efter den helt galna 10-0 förlusten förra säsongen. Guidetti fick vara med på ett hörn genom assist och till sist blev det 4-1 till Feyenoord. För övrigt är Eredivisie mer öppen då AZ förlorade mot Herenveen men trots två matcher mindre spelade leder med tre poäng före PSV. Twente, Feyenoord och regerande mästarna Ajax är alla med i leken om titeln. Svårt att säga vilka som drar längsta strået, men AZ har sett väldigt bra ut och en förlust kommer alltid förr eller senare.

Bojan Djordjic har man inte hört mycket om på länge vilket är skönt för jag tål inte honom, väldigt få spelare är lika kaxiga och osympatiska som honom. Nu är han dock ledsen på media, lite befogat att bli irriterad men ändå är hans reaktion ganska löjlig. Allt för att få lite uppmärksamhet?

Manchester derby nalkas i FA cupen i den tredje omgången, riktigt roligt tycker jag även om det kanske är lite tidigt. Men "to be the best you've got the beat the best". Frågan är om "storebror" United kan rå på "lillebror" City över två matcher?

Valet om Lagrells ersättare har tagit en ny vändning då LC Olsson har hoppat av. Det är såklart viktigt för oss i Sverige gällande vem som kommer ha slutord i viktiga förbundsfrågor och nu återstår två namn: Karl-Erik Nilsson och Susanne Erlandsson. Topptippad är Karl-Erik Nilsson.


Dagens Skratt 4/12

Oprofessionell journalistisk

Reflektion inför EM

Riktigt rolig EM lottning och passar på att skriva ett par rader om det. I studion var Stig Töfting. Varför då...? De snackade en hel del om Danmarks förutsättninger men helt ärligt - vi alla skiter väl i Danmark? Varför hade de inte med ett gammalt svenskt ess i studion, vad gjorde t ex Kåmark idag? Anyway, on topic!

Grupp A
är på förhand den enklaste gruppen där Grekland ur den svenska seedningsgruppen fick Ryssland, Tjeckien och värdnationen Polen. Den är däremot väldigt öppen: Polen kan skrälla som värdnation, Tjeckien är ett ständigt sovande lag, Ryssland var fantastiska förra EM och Grekerna har kvar sin spelidé från EM 2004 då de vann hela mästerskapet. Arshavin, Pavluchenko, Zyrkov och Probrenyak har inte infriat i Europeiska ligorna och de avsaknar stjärnor, men det tror jag är bra: förra EM tog de sig till semi utan storstjärnor, nu har de flera välkända spelare samt ett par doldisar som t ex Bilyaletdinov från Everton och Beretzutskiy från CSKA. Ryssland vinner och Tjeckien klarar med nöd och näppe av Polen och Grekland.
Grupp B måste ses som den absolut tuffaste och ganska skönt att Sverige slapp den med tanke på att Tyskland och Holland är två av de tre bästa lagen i världen. Tyskland har ett helt fantastiskt lag  med ordentlig bredd, rutin och lovande yngre spelare som Neuer, Hummels, Badstuber, Özil, Götze, Müller, Boateng och Kroos. Danmark kommer inte vidare, deras spelstil är för snarlik ovanstående men de har sämre tempo i det. Portugal kan absolut utmana om Ronaldo är på G och medspelarna kan höja sig ett snäpp, de jobbar åtminstone utan press. Tyskland går som gruppetta vidare tillsammans med Holland, som är helt fenomenala när de inte drabbats av skador.
Grupp C handlar såklart om vem som tar andraplatsen efter Spanien, svårt att säga vilka av Kroatien, Irland och Italien som kan plocka poäng av dem. Irland är tillsammans med Polen och Ukraina sämst i mästerskapet och det ska ske ett mirakel om de går vidare. Kroatien är ett stabilt lag med spelare som Pranjic, Corluka, Srna, Raketic, Modric och Olic. De stod för ett styrkebesked när de slog ut Turkiet i Play Off. Italien är som vanligt med i snacket, är det befogat dock? Italien har lyckats förnya landslaget med spelare som Abate, Marchisio, Montolivo och Balotelli och med Di Natale i målform är de vassa. Spanien vinner såklart, Kroatien kommer tvåa - tror att det finns för många viljor och konkurrens i det italienska laget och det är till deras nackdel. Kroatien kan bli den stora överraskningen i EM.
Grupp D har starka lag där alla kan ta poäng av alla. Sverige undvek tungviktarna Holland, Spanien och Tyskland (vilket Hamrén poängterade) och fick starka England samt underpresterande Frankrike tillsammans med värdnationen Ukraina. Chanserna för Sverige ser mer än goda ut. England måste ses som favoriter, men de har sina hål och går förr eller senare in i väggen, det vet vi. Sverige inleder mot Ukraina, vilket är väldigt bra då Sverige mötte dem i augusti och har bra koll. Frankrike halkade in på ett bananskal och hade minst sagt flyt mot Bosnien - de är inte bättre än Sverige. Vad jag ser som det stora problemet är vad alla pratar om, Zlatan Ibrahimovic. Är han skadefri och hungrig går Sverige vidare, är han skadedrabbad och divig efter allt Serie A fjäsk är vi körda. I Grupp D går Sverige vidare som gruppetta på 7 poäng (vinst mot Fra och Ukr, 1 p mot Eng) och England som tvåa på 5 poäng (vinst mot Ukr och oavgjort mot Sve och Fra).
I kvartsfinal ser vi alltså
Ryssland
Tjeckien
Tyskland
Holland
Spanien
Kroatien
Sverige
England

Vilka vinner?
Jag tror på Tyskarna, de har sett oförskämt starka ut sedan Löw eran tog fart och det är dags för dem att vinna ett mästerskap. De är fullkomliga och deras snabba omställningsspel tror jag mer på än t ex Hollands tuffare tag och Spaniens bollinnehavsförmåga. Men det är ett otroligt spännande och öppet mästerskap - snacka om att man längtar! Missa inte EM 2008 krönikan på tv4 Sport som börjar nu. Oddsen för EM, alltid underhållande läsning!

[NJKC]

EM Grupperna

Grupp A
Polen
Tjeckien
Ryssland
Grekland

Grupp B
Portugal
Tyskland
Danmark
Holland

Grupp C
Spanien
Italien
Irland
Kroatien

Grupp D
Ukraina
Sverige
Frankrike
England

Snart EM Lottning

Kommer att bli sjukt spännande vilka grupper det blir under EM, hoppas inte på en lätt väg för Sverige, ser hellre att vi får tufft motstånd liksom förra gången. Är väl skitsamma att åka ur i kvartsfinal eller ur gruppen? Nejfan, detta kan bli bra

Dagens Skratt 1/12

Var Pelé full när han sa detta?

RSS 2.0