Inför CL åttondelsfinaler

Är det tråkigt eller roligt att de tyngre lagen, Manchester City och Manchester United, får lämna CL i förtid? Man kan argumentera för och emot och mina åsikter känns väldigt delade. Å ena sidan är det roligt att mindre lag, t ex Apoel Nicosia får ta del av pengarna och spel i världens finaste klubblagsturnering, å andra sidan är Champions League turneringen för Europas bästa och mest prestigeladdade lag, det lockar inte lika mycket med en förmodad åttondelsfinal mellan Apoel - Basel som det gör med City - United. Tråkigt också att turneringen förlorar stjärnor som Rooney och Agüero, men det ger utrymme för nya. När Porto vann CL medförde det en hel drös nya spännande spelare.





Viktigt att poängtera
är att alla lag verkligen måste göra sig förtjänta av sin plats i turneringen, och presterar man inte bättre än vad exempelvis United har gjort så förtjänar de helt enkelt inte att vara med. Basel vann helt rättvist (om än något överraskande) mot Manchester's Finest och då är det självklart att de ska få chansen att visa vad de går för i nästa veva. Det är minst sagt imponerande av både Benfica och Basel att klara av CL spelet som de har gjort!




Om vi lägger United åt sidan och tittar på City istället så känner jag inte att de har gjort ett totalt fiasko som vissa påstår. De hamnade i en enormt tuff grupp mot Bayern München och Napoli, två helt fantastiska lag som spelar väldigt olik fotboll, Bayern med sina starka benknäckaroffensiv och Napoli med sin luriga kvicktänkta omställningsfotboll. Det har varit svårt för City att till fullo anpassa sig därefter och de är fortfarande "en ung trupp". Med deras löneomsättning kan man i och för sig förvänta sig mer, även om de föll på målsnöret.




Ajax hade oflyt minst sagt, men hade de gjort sitt jobb och tagit poäng mot Real hade de inte behövt komma med rent av patetiska påståenden om korruption från Lyons sida. Det går såklart att ifrågasätta Dinamos insats, fast skulden verkar ligga hos dem och inga andra. Det påminner mig om Sverige och Danmarks 2-2 match i EM 2008 där Italien kände sig orättvist behandlade (som inte har ett clean record på den fronten) och ropade efter omspel och jag vet inte vad. Går det att förmoda att Sverige och Danmark inte gjorde sitt yttersta för att avgöra matchen vid 2-2 när båda var klara för slutspelet? Mer än troligt, men går det att bevisa eller på allvar påstås att de agerade felaktigt? Njaaa.




Här finns de sexton lag som gör upp om årets CL titel. Innan en lottning har färdigställts är det såklart svårt att utse final lag osv. men jag vill ändå dela upp det i tre kategorier: 1. Contenders, 2. Surprisers och 3. Outsiders.




1. De lag som utmanar om titeln är Real Madrid, FC Barcelona, Chelsea, FC Bayern München och Milan. De på förhand starkaste lagen är de spanska tätt följda av FC Bayern, som i år har en otroligt spännande trupp. El Clásico kan mycket möjligt vara en fingervisning åt vem som vinner både liga och CL i år. Chelsea kan slå vilket lag som helst fortfarande då deras stjärnor kan tända till vilket Drogba visade mot Valencia. Milan har en formidabel trupp och jag tror att de på allvar kan gå långt.




2. De lag som kan överraska och gå till semifinal och eventuellt hela vägen är Inter, Benfica, Napoli, Arsenal och Zenit St Petersburg. Inter är svåra att bedöma som alltid, men trots usel start i Serie A promenerar de hem Grupp B. Benfica slår som obesegrad gruppetta ut Utd. Napoli slår imponerande ut City medan ryska PL ledarna Zenit hamnar på samma poäng som Apoel före urstarka Porto och Shakhtar Donetsk. Arsenal är svåra att placera, en titeldesperat Wenger kan göra underverk men de kan inte sätta emot mycket ifall de möter lag som Real Madrid eller FC Bayern.




3. De lag som inte tar sig längre än till kvartsfinal är Apoel, Marseille, Leverkusen, Basel och CSKA. Apoel är från Cypern (!) och de kan mycket väl prestera i en åttondel om de får en enkel lottning men de är stora outsiders och deras prestation är redan fantastisk. Marseille och Leverkusen underpresterar i respektive liga, men vi ska inte glömma Schalke 04's chock förra året, däremot saknar dessa lag tydliga stjärnor (förlåt Gignac). CSKA och Basel är egentligen typiska utfyllnadslag och får sannolikt pisk tidigt.    

Ser med spänning fram emot lottningen!
[njkc]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0