Sveriges EM - ett misslyckande

Det är ingen som ifrågasätter att Sverige inte lyckats bra i detta EM. Men Hamrén borde definitivt vara kvar som förbundskapten. Jag vill gärna ge en kortfattad förklaring varför:
1. Offensiven. Sverige visar mot England vad som saknades mot Ukraina - offensivt mod. Att våga delta i spelet genom kreativa löpningar, avgörande passningar och att utmana med boll. Martin Olsson var en skugga mot Ukraina, mot England visar han flera gånger varför han är eftertraktad på spelarmarknaden. Seb Larsson är en av Sveriges bästa detta EM. Ola Toivonen är en klasspelare om han lär sig att prestera mot bra motståndare, därför bör han söka sig till större ligor. Elm är en fantastisk tvåvägsspelare som kan äga en hel match på egen hand - ge honom ännu mer utrymme så får han tillfälle att växa in i landslagsrollen. De offensiva riskerna betalar sig inte denna gång, vi måste lära oss att spela den här typen av fotboll samt involvera riskminimering.

2. Rutin. Sverige har ett oerfaret lag men får i och med detta välbehövlig rutin inför kommande VM kval. Om spelare som Lustig (som fått lida för ett enstaka misstag i detta EM), Wernbloom, Elm, Martin Olsson, Pär Hansson, John Guidetti växer med uppgiften och får mer rutin så har Sverige en ljus framtid inom kort. Hamrén har också inte mycket rutin av dessa mästerskap och detta ger en välbehövlig lärdom. Vill påminna om att Sverige missade VM 98 och i EM 00 såg Sverige mycket sämre ut än vid denna gång.

3. Zlatan. Erik Hamrén har en enormt bra relation med Zlatan Ibrahimovic som, trots Sveriges förluster, varit strålande i EM. Om Hamrén är kvar två år till och får fortsätta med detta lag där Zlatan har en huvudroll kommer han garanterat fortsätta att prestera. Han har fler år kvar i mästerskapet och jag tror att hans bästa prestation inte ligger i dåtiden.

4. Ledarstaben. Hamrén har varit väldigt modig och nytänkande och han tog de spillror som Lagerbäck lämnade kvar till detta EM - det får vi inte glömma eller förringa. Det är tydligt att kommunikation och stämningen är mycket högre nu än vid Lagerbäcks år vid rodret, det handlar till största del om att ledarstaben är öppen och vill spelarna väl och inte har behov av att sätta dem på plats. Harmoniska spelare ger bra resultat - nu såg det sådär ut men det är svårare att spela vacker anfallsfotboll än värdelös defensiv fotboll. Ser man Greklands utveckling efter deras EM vinst för åtta år sen har den gått rakt neråt - har Sverige denna offensiva skicklighet kan det avspeglas i den defensiva.

Summa sumarum känns det såklart bittert med sortin i EM, men i all realistisk anda så kan Sverige inte mäta sig med de större fotbollsnationerna, ännu. Säga vad man vill om Ukraina, men deras inhemska liga är ljusår bättre än vår och vi har överlag för dålig koll på dem för att bedöma deras kvalitet. Jag tror bestämt att det inte ger spelarna någon trygghet alls att byta förbundskapten och Hamrén har gjort allt han kan och kan inte direkt lastas för dessa resultet. Spelarna gör individuella misstag, däribland Lustig. Nej - bättre att vi blickar framåt mot VM i Brasilien om två år med en mer välsmord lagmaskin där Hamrén leder oss utanför planen och Zlatan på den.

[njkc]

EM

Nu har EM startat, äntligen! Det tippas en hel del och såhär skrev jag i samband med lottningen inför EM:

Grupp A är på förhand den enklaste gruppen där Grekland ur den svenska seedningsgruppen fick Ryssland, Tjeckien och värdnationen Polen. Den är däremot väldigt öppen: Polen kan skrälla som värdnation, Tjeckien är ett ständigt sovande lag, Ryssland var fantastiska förra EM och Grekerna har kvar sin spelidé från EM 2004 då de vann hela mästerskapet. Arshavin, Pavluchenko, Zyrkov och Probrenyak har inte infriat i Europeiska ligorna och de avsaknar stjärnor, men det tror jag är bra: förra EM tog de sig till semi utan storstjärnor, nu har de flera välkända spelare samt ett par doldisar som t ex Bilyaletdinov från Everton och Beretzutskiy från CSKA. Ryssland vinner och Tjeckien klarar med nöd och näppe av Polen och Grekland.
Grupp B måste ses som den absolut tuffaste och ganska skönt att Sverige slapp den med tanke på att Tyskland och Holland är två av de tre bästa lagen i världen. Tyskland har ett helt fantastiskt lag  med ordentlig bredd, rutin och lovande yngre spelare som Neuer, Hummels, Badstuber, Özil, Götze, Müller, Boateng och Kroos. Danmark kommer inte vidare, deras spelstil är för snarlik ovanstående men de har sämre tempo i det. Portugal kan absolut utmana om Ronaldo är på G och medspelarna kan höja sig ett snäpp, de jobbar åtminstone utan press. Tyskland går som gruppetta vidare tillsammans med Holland, som är helt fenomenala när de inte drabbats av skador.
Grupp C handlar såklart om vem som tar andraplatsen efter Spanien, svårt att säga vilka av Kroatien, Irland och Italien som kan plocka poäng av dem. Irland är tillsammans med Polen och Ukraina sämst i mästerskapet och det ska ske ett mirakel om de går vidare. Kroatien är ett stabilt lag med spelare som Pranjic, Srna, Raketic, Modric och Olic. De stod för ett styrkebesked när de slog ut Turkiet i Play Off. Italien är som vanligt med i snacket, är det befogat dock? Italien har lyckats förnya landslaget med spelare som Abate, Marchisio, Montolivo och Balotelli och med Di Natale i målform är de vassa. Spanien vinner såklart, Kroatien kommer tvåa - tror att det finns för många viljor och konkurrens i det italienska laget och det är till deras nackdel. Kroatien kan bli den stora överraskningen i EM.
Grupp D har starka lag där alla kan ta poäng av alla. Sverige undvek tungviktarna Holland, Spanien och Tyskland (vilket Hamrén poängterade) och fick starka England samt underpresterande Frankrike tillsammans med värdnationen Ukraina. Chanserna för Sverige ser mer än goda ut. England måste ses som favoriter, men de har sina hål och går förr eller senare in i väggen, det vet vi. Sverige inleder mot Ukraina, vilket är väldigt bra då Sverige mötte dem i augusti och har bra koll. Frankrike halkade in på ett bananskal och hade minst sagt flyt mot Bosnien - de är inte bättre än Sverige. Vad jag ser som det stora problemet är vad alla pratar om, Zlatan Ibrahimovic. Är han skadefri och hungrig går Sverige vidare, är han skadedrabbad och divig efter allt Serie A fjäsk är vi körda. I Grupp D går Sverige vidare som gruppetta på 7 poäng (vinst mot Fra och Ukr, 1 p mot Eng) och England som tvåa på 5 poäng (vinst mot Ukr och oavgjort mot Sve och Fra).
I kvartsfinal ser vi alltså
Ryssland
Tjeckien
Tyskland
Holland
Spanien
Kroatien
Sverige
England

Vilka vinner?
Jag tror på Tyskarna, de har sett oförskämt starka ut sedan Löw eran tog fart och det är dags för dem att vinna ett mästerskap. De är fullkomliga och deras snabba omställningsspel tror jag mer på än t ex Hollands tuffare tag och Spaniens bollinnehavsförmåga. Men det är ett otroligt spännande och öppet mästerskap - snacka om att man längtar! Missa inte EM 2008 krönikan på tv4 Sport som börjar nu. Oddsen för EM, alltid underhållande läsning!

[NJKC]

RSS 2.0