Världens Bäste Målvakt

Satt och tittade på Lyon mot Real Madrid och kom fram till att Iker Casillas förmodligen inte är världens bästa målvakt vid närmare eftertanke då han misslyckats att plocka ner ett tämligen enkelt inlägg av Michel Bastos. Men det väckte en stor följdfråga: "Vem är egentligen världens bäste målvakt...?"



Iker Casillas

Tidigare i min blogg så har jag uttryckt mig om att målvakter inte får såpass mycket credit som de förtjänar. Den senaste att bli nominerad till "världens bäste spelare" var väl Oliver Kahn efter hans fantastiska VM i Japan/Sydkorea år 2002 men efter det då? Efter över åtta år så är målvakter fortfarande inte riktigt med i snacket om att vara världens bästa spelare fast det är den absolut viktigaste och mest utsatta positionen. När en målvakt visas ut så kommer en ny alltid in eftersom alla vet att: "man inte kan spela utan målvakt!"



Oliver Kahn

Det närmaste man kan komma när det gäller att se vem som egentligen är bästa målvakten i världen är "IFFHS World's Best Goalkeeper" där statistiker och experter från sex länder röstar om vem de anser vara bäst. Intressant är att ovan nämnda Iker Casillas vunnit tre år på raken, vilket innebär att min tanke om att han inte är bäst bör vara totalt felaktig. Även om denna lista är demokratisk så har den en direkt svaghet vilket är att den är omedelbart subjektiv - hur kan man då vara objektiv? Vill påpeka att denna högt ansedda utmärkelse rankade, för mig förvånande nog, Jose Cevallos som nr 6 och Andris Vanins som nr 10 år 2008 men nu är det kanske jag som är subjektiv, eller?




Hugo Lloris

Inför säsongen 2010/2011 så rankade IFFHS målvakterna såhär:
1. Iker Casillas, Real Madrid
2. Julio César, Inter
3. Petr Cech, Chelsea
4. Manuel Neuer, Schalke 04
5. Maarten Stekelenburg, Ajax
6. Victor Valdés, Barcelona
7. Fernando Muslera, Lazio
8. Edwin van der Sar, Manchester United
9. Gianluigi Buffon, Juventus
10. Tim Howard, Everton




Victor Valdés

Fotboll är och kommer alltid att vara ett lagsspel och i ett försök att vara objektiv gällande denna extremt komplexa fråga så har jag gjort en sammanställning för att skapa debatt, eftersom jag faktiskt inte vet hur man på bästa sätt avgör vem som är världens bäste målvakt eller världens bäste spelare överlag (Sneijder eller Messi...?). Det finns tyvärr inte tillräckligt mycket statistik eftersom fotboll är så oregelbundet, intensivt och komplext: på hundra meter ser man klart och tydligt att Usain Bolt är bäst eftersom hans resultat är mitt framför näsan. Vem av 2010 års "bästa målvakter" från listan ovanför faller bort och vem tror ni kommer in? Här är sammanställningen!



Edvin van der Sar

Bedömningen avser hur målvakter har presterat i förhållande till sitt klubblags resultat under säsongerna 08/09 & 09/10 samt under VM 2010. Märk väl att detta är de absolut största forumen som har räknats in, det är som man säger "the cream of the crop" som fått all fokus.

Champions League
1p kvartsfinal
2p semifinal
3p final
4p slutsegrare


1. Victor Valdés - Barcelona, 6p
2. Hans-Jörg Butt - Bayern München, 4p
2. Edvin van der Sar - Man Utd, 4p
2. Julio César - Inter, 4p
5. Manuel Almunia - Arsenal, 3p
6. Hugo Lloris - Lyon, 2p
6. Petr Cech - Chelsea, 2p
7. Pepe Reina - Liverpool, 1p
7. Hélton - Porto, 1p
7. Diego López - Villareal, 1p
7. Cedric Carasso - Bordeaux, 1p
7. Igor Akinfeev - CSKA Moskva, 1p

Seriespel (Europas fem största ligor)
1p fyra
2p trea
3p tvåa
4p etta


La Liga

1. Victor Valdés - Barcelona, 8p
2. Iker Casillas - Real Madrid, 6p
3. Andrés Palop - Sevilla, 3p
4. César Sanchez - Valencia, 2p
5. David de Gea - Atlético Madrid, 1p

Premier League

1. Edvin van der Sar - Man Utd, 7p
2. Petr Cech - Chelsea, 6 p
3. Pepe Reina - Liverpool, 3p
3. Manuel Almunia - Arsenal, 3p
5. Heurelho Gomes - Tottenham, 1p

Bundesliga

1. Hans-Jörg Butt - Bayern München, 7p
2. Diego Benaglio - Wolfsburg, 4p
3. Manuel Neuer - Schalke 04, 3p
4. Sven Ulreich - Stuttgart, 2p
4. Tim Wiese - Werder Bremen, 2p
6. René Adler - Leverkusen, 2p

Serie A

1. Julio César - Inter, 8p
2. Christian Abbiati - Milan, 4p
3. Doni - Roma, 3p
3. Gianluigi Buffon - Juventus, 3p
4. Luca Castellazi - Sampdoria, 1p
4. Sebastien Frey - Fiorentina, 1p

Ligue 1

1. Steve Mandanda - Marseille, 7p
2. Cedric Carasso - Bordeaux/Toulouse, 5p
2. Hugo Lloris - Lyon, 5p
4. Olivier Sorin - Auxerre, 2p
5. Mickaël Landreu - Lille, 1p

VM
2p kvart
3p fyra
4p trea
5p final
6p seger

1. Iker Casillas - Real Madrid, 6p
1. Maarten Stekelenburg - Ajax, 5p
3. Manuel Neuer - Schalke 04, 4p
4. Fernando Muslera - Lazio, 3p
5. Julio César - Inter, 2p
5. Richard Kingson - Blackpool, 2p
5. Sergio Romera - AZ Alkmaar, 2p
5. Justo Villar, Valladolid, 2p

Sammanställning (topp tio)
1. Julio César - Inter, 14p
1. Victor Valdés - Barcelona, 14p
3. Iker Casillas - Real Madrid, 12p
4. Hans-Jörg Butt - Bayern München, 11p
4. Edwin van der Sar - Manchester United, 11p
6. Petr Cech - Chelsea, 8p
7. Hugo Lloris - Lyon, 7p
7. Steve Mandanda - Marseille, 7p
7. Manuel Neuer - Schalke 04, 7p
10. Cedric Carasso - Bordeaux/Manuel Almunia - Arsenal, 6p




Petr Cech

Bubblare
Maarten Stekelenburg, 5p. Värd att nämna även om hans Ajax inte når framgångar i Champions League så kom han tvåa i VM med sitt Holland och fick således fem poäng.



Maarten Stekelenburg

Denna objektiva sammanställning som baserats på målvaktens prestation i förhållande till lagets resultat visar att det är fem målvakter som sticker ut från mängden. Vad som blir en rejäl rundgång är att de alla utsätts för deras tränares åsikter och eftersom de är proffs så bör vi anta att de vet bättre än oss.




Manuel Neuer

Hans-Jörg Butt ligger på delad fjärdeplats med van der Sar - den senare har slutat med landslagsfotboll och kan därmed inte få poäng därifrån medan Butt var tredjemålvakt i VM bakom de yngre förmågorna René Adler (1p) från Leverkusen och Manuel Neuer (7p) från Schalke 04. Vad är det egentligen som bevisar att den ena är bättre än den andra när båda är i samma ålder, overksamma i landslag och spelar för klubblag som presterat exakt lika bra?




Hans-Jörg Butt

Buffon som var världens nionde bästa målvakt enligt IFFHS, fick efter dessa två år endast 3 poäng på sammanställningen; hur kommer det sig, när han till och med var skadad under VM, att han låg före Hugo Lloris (7p) vars Frankrike också floppade totalt redan i gruppspelet? Buffon är ett typexempel på någon som haft stor fördel av mediahype och det är kanske dags att lägga ner? IFFHS har, generöst nog, under åren utsett honom till "Världens Bästa Målvakt" år 2003, 2004, 2006 och 2007, som näst bäst år 2008 och 2009, som tredje bäst år 2001, 2005 samt femma år 1999 och 2002 och till sist nia efter år 2010. Säsongen 06/07 spelade Juventus i Serie B och har inte vunnit Serie A sedan återkomsten och inte Champions League sedan säsongen 02/03. Italien åkte tidigt ur VM 2002 och EM 2004.



Gianluigi Buffon

Längre ner på sammanställningens topp tio har vi två målvakter som är förhållandevis okända, i alla fall i Sverige; Carasso står för Girondins de Bordeaux och Mandanda för Olympique Marseille och de båda har haft stora framgångar i ligaspel och Champions League. De ligger före "större" målvakter som Sebastien Frey, Christian Abbiati, Doni, Buffon och René Adler men är inte särskilt omtalade; det beror säkert på att mediebevakningen av den franska ligan är minimal här i Sverige - vi vet t ex om att Tim Howard spelar för Everton när de ligger på fjortonde (!) plats i Premier League medan Mandanda's Marseille ligger trea i den mycket hårda Ligue 1 som levererat två lag (av två möjliga) till Champions League's åttondelsfinal (däribland Marseille) - ändå var Howard inför säsongen ansedd som världens tionde bästa målvakt. USA är för den delen en ruskigt överskattad fotbollsnation som aldrig kunnat gått vidare från varesig Sydamerikanska eller Europeiska kvalen - men det får vi aldrig veta.  



Steve Mandanda

Sammanställningen avslöjar till sist något mycket spännande och det är att Julio César och Victor Valdés ligger före Iker Casillas som, ovan nämnt, blivit utsedd till världens bäste målvakt av IFFHS tre år i rad. Under dessa tre år har Real Madrid endast vunnit en titel, däremot vann Spanien EM och VM Guld. Ofta hör man kommentaren att "vem som helst hade kunnat stå i Barcelona" eftersom de har stort bollinnehav och släpper till få målchanser, precis som det spanska landslaget. Hade Spanien kunnat vinna ett VM med Valdés i mål istället? Det får vi aldrig veta men ser man till klubbprestation så: ja, Valdés hade mycket väl kunnat vinna ett VM som förstemålvakt för Spanien men rent subjektivt svarar de flesta nej eftersom Casillas, som alla vet, är "världens bäste målvakt."




Julio "Blue Steel" César - Världens Bäste Målvakt...?

[NJKC]

R9


KLUBBLAG: 515 MATCHER 352 MÅL


LANDSLAG: 97 MATCHER 62 MÅL

 

0.65 mål/match




















Individuella Prestationer


Skillz

FIFH

Sitter hos min flickvän som somnade till OC i godan ro, eftersom mitt intresse för längesedan nedlagda tonårsserier är väldigt begränsad så tar jag tillfället i akt och skriver ett par rader istället. Premier League slog till rejält under transferfönstret och den största transfern är såklart Fernando Torres från Liverpool till Chelsea, hans gamla klubb var dock den starkare när de möttes igår. Torres/Carroll är för mig två otroligt överskattade spelare sett till deras transfers - Liverpool som offentligt flera gånger påstått att deras ekonomi är usel verkar inte ha investerat sina Pesos d'el Niño vettigt men vi får se, kanske är nya superanfallet Suarez/Carroll mer framgångsrika än Babel/Torres och för Liverpools skull: God I hope so.

 



Snart drar nästa omgång av Champions League igång, får samma känsla som i väntan på en bra film - olidligt för stunden men det blir garanterat bra om man har tålamod. Mitt kära Barcelona får ett taggat Arsenal i år igen som nyss tappade en 4-0 ledning mot mediokra Newcastle (iofs ganska mkt beroende på domartabbar) samtidigt som Spaniens bästa lag går som en ångvält i La Liga. En annan rematch är den mellan Real Madrid och Lyon, vad skiljer sig från förra gången de möttes? Mourinho såklart som är en fantastisk "eliminationcoach" och då ligan glider ur hans fingrar (sju poäng upp till Barca) så är det troligt att han gör en stor ansats mot Champions League titeln istället.

 


Milan mot Tottenham är en öppen historia, frågan är vem som kommer att betyda mest för sitt lag: Bale för Tottenham eller Ibra för Milan? Båda är i bra form och spännande att se på, förhoppningsvis får båda det utrymme som underhållningsvärdet kräver, annars kan det bli två ruskigt trista matcher. Chelsea och Man Utd plockar ner uppstickarna FCK och Marseille på jorden, Shaktar ger jag en fördel över Roma, jag tror på revansch för Bayern München mot Inter, att Schalke inte är bra nog för att besegra Valencia.





Nu förstår jag om ni tycker det är drygt att hänga med i alla mina spekulationer
, däremot känns det viktigt att våga sticka ut hakan och påstå saker som kan bita en i arslet i efterhand - hellre det än att ägna sig åt fegt besserwisseri a la Olof Lundh. Att peka ut vinnaren av årets Champions League är för mig enkelt eftersom jag varje år säger Barcelona, vilket i sig är en lågoddsare och en feg satsning men jag skulle inte må bra med mig själv om jag sade annorlunda - framförallt inte om jag trodde annorlunda.

 

 


För att lämna detta ämne och ta upp något annat: i förra veckan så deltog jag på FIFH i Malmö i samband med min utbildning. För er som inte känner till FIFH (som står för Föreningen Idrott för Handikappade) så är det en verksamhet för idrottare med funktionsnedsättning och vi fick testa på både Rullstolsbasket och Goalball. I Goalball blev vi undervisade av Fatmir Seremeti som varit en tongivande spelare i det svenska landslaget i flera år, han visade oss också hur det skulle gå till och var helt fantastisk. Jag har aldrig varit bollrädd men att ha förbundna ögon och höra hur en 1.5 kg tung gummiboll komma bjällrandes emot en i full fart var ingen direkt skön känsla som tur var, för stunden, så var jag inte med när Fatmir spelade för då hade bollen kommit i ca 85 km/h mot en istället för ynka 50. Goalball passet för dagen medförde ett par skrevskador och tillbucklade ansikten. Rullstolsbasketen var väldigt tung för axlarna eftersom vi, enligt instruktörerna, lade ner lika mycket energi på att bromsa som att ta oss framåt men i övrigt så var det bara roligt även om jag bara satte ett skott på, vad som kändes som, ca tjugo försök.

 

 


Detta är två väldigt krävande, komplicerade och framförallt roliga sporter som definitivt är värda att testa; inte i första hand för nöjets skull utan för att bygga en uppfattning om hur det är för en idrottsmänniska med funktionsnedsättning. Den ena instruktören för rullstolsbasketen berättade att han under högstadiet inte fick delta på idrottslektionerna eftersom hallen låg på byggnadens femte våning utan tillgång till hiss. Istället blev han "frigjord" från idrotten innebärande att det ämnet inte räknades in i hans betyg och att han inte behövde delta. Det syntes på honom att detta i synnerhet var ett av de mer dystra minnena av många i hans, på den tiden, besvärliga vardag. Han bad oss, som idrottslärare, att aldrig exkludera en elev med funktionsnedsättning eftersom man aldrig gör denne en tjänst - man avsäger sig bara ansvaret och ser till att denne glider ännu längre från en grupp jämnåriga och i de flesta avseenden likasinnade. Idrotten har alltid påståtts bygga broar, och det är därmed extremt viktigt att inte välja den lätta vägen när en obekväm situation uppstår, för både barn och vuxna.

 

 


Är det någon mer som inte bryr sig ett dugg om att Copa del Sol: Shaktar - Karapaty går på tv4Sport?

[NJKC]


RSS 2.0