Årets Mål

Läste i Metro och City att Zlatans nej till landslaget fortfarande står fast. Kan man klandra honom? Är det lönt för en såpass stor spelare att delta när Sverige inte har något att spela för på ett år? I en initialfas med Erik Hamrén kan det såklart vara viktigt med en stomme men i Zlatans fall är det inte relevant. Lägger vi tesen om initialfas och grundskapande åt sidan så vore det spännande om även Mellberg och Källström tackat nej tills vidare, spelare som Seb "The Gun" Larsson, Andreas Landgren, Gustav "Thorsten Frings" Svensson, Mattias Bjärsmyr och Rasmus Bengtsson hade säkert fått pröva vingarna. Landslaget hade behövt detta eftersom bäst-före datumet på t ex Anders Svensson och Daniel Majstorovic är oroväckande nära. Skönt att Micke Nilsson (dock för sent) insåg detta.

VM lottningen har jag inte brytt mig om särskilt mycket hittills; att Sverige inte är med ligger fortfarande för nära inpå för att jag ska känna rätt glädje inför VM: men entusiasmen kommer (förhoppningsvis är jag i London under VM och det hade varit fantastiskt).

Meriterade "förståsigpåare" tycks nämna Spanien och Brasilien (Ronaldinho gör storstilad comeback?) som favoriter och de är så kompletta som landslag kan bli. Till skillnad från Luis Figo (http://www.fotbollskanalen.se/1.1378338) värderar jag engelsmännen högt i år. Englands EM08 miss spelar mindre roll eftersom spelarna har såpass stor mästerskaperfarenhet att de klarar av trycket i ett VM; många var dessutom med i VM06 där det blev respass på straffsparkar mot "Diveugal". Capello är en mycket skicklig cuptränare (CL seger med Milan) och England är ett nytt landslag sen deras dipp med Steve McClaren (hur kunde FA tro att han skulle överträffa Sven-Göran Eriksson?) och det kommer minst sagt bli spännande om de kan överträffa sina senaste kvartsfinaler.

De Afrikanska lagen hoppas jag på; det hade varit roligt om ett lag tagit sig till semifinal. Trots hemmaplan så får Sydafrika svårt (även om de imponerade i Confederations Cup: http://www.fifa.com/newscentre/videos/player.html#ch=pks09&id=1141703) att gå vidare från sin grupp med Mexiko, Uruguay och Frankrike - vilket getingbo! Algeriet går inte till åttondelsfinal, de resterande fyra; Kamerun, Nigeria, Elfenbenskusten och Ghana är enligt bet365 grupptvåor eller grupptreor med hyfsade odds att gå vidare. Kamerun är rankat som bästa Afrikanska lag (11 på FIFAs världsrankning - http://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Rankings) men kan de ta sig förbi Danmark och Holland? Det var inte länge sen som Kamerun fick stryk mot ett lag som Togo. Däremot har "Lejonen" vad flera lag i VM saknar; ett vasst anfallspar. Firma Eto'o/Webó (som båda är synonyma med Mallorca) kan ösa in mål i denna turnering. Nigeria har på pappret (diskuterbart) en lättare grupp med Argentina, Sydkorea och Grekland men deras brist på mittfältare och målvakt av rang gör att även de får svårt.

Afrikas hopp ligger således på Elfenbenskusten och Ghana. Elfenbenskusten har ett fantastiskt lag med spelare som Touréx2, Zokora, Romaric, Kalou och Dider Drogba och de har potential att gå långt. The Black Stars (Ghana) var mäktiga i VM06 men blev totalt avklädda av Brasilien i åttondelsfinalen och trots ett av VMs starkaste innermittfält i Appiah/Essien kommer de få svårt mot framförallt Serbien och Tyskland i Grupp D. Nog om VM-lottningen men det kommer kännas skönt med en VM sommar igen, även om Sverige inte är med så finns det inget bättre!

FIFA Puskas Award eller "Årets Mål" är under omröstning och vi har bjudits på några riktiga pärlor. Mina storfavoriter är de båda målen från den omöjligt spännande CL semifinalen Chelsea-Barcelona signerat Essien och Iniesta (Essien: http://www.fifa.com/newscentre/videos/player.html#ch=pks09&id=1141700. Iniesta: http://www.fifa.com/newscentre/videos/player.html#ch=pks09&id=1141702) men det är snarare känslan av matchn som förmedlas snarare än målen.

Är "Snygghet" det enda man måste ta hänsyn till (nivå och relevans för matchresultat är inte viktigt i mitt resonemang) så hade jag gett det till okände Eliran Atar som gör ett galet mål som man måste se för att tro på (http://www.fifa.com/newscentre/videos/player.html#ch=pks09&id=1141705).

CL kväll stundar och det bjuds på toppenmatcher med Juventus - Bayern München och Wolfsburg - Man Utd som hetast. Grupp D är stängd (Chelsea ligger under med 1-0 mot APOEL i skrivande stund) och i Grupp C kan jag aldrig tänka mig att Milan inte går vidare; Zürich borta ska de ta tre poäng mot (Marsielle ligger dessutom under mot Real Madrid i skrivande stund). 

Läste att Eidur Gudjohnsen har 70 miljoner i spelskulder (http://www.fotbollskanalen.se/1.1382802/2009/12/08/gudjohnsen_har_70_miljoner_i_spelskulder). Vilket arsle; tur att han drar in 35 mille om året så han klarar nog av det ändå. Det bevisar den allmänna tesen om att fotbollsspelare tjänar för mycket pengar.

Wolfsburg - Man Utd väntar på sexan, ska bli roligt att se. Hoppas att Dzeko lyckas ta de tyska ligamästarna vidare!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0