Pengar Styr

För mig är detta egentligen ett överflödigt inlägg eftersom det är vidspredd kunskap att de klubbar som omsätter mycket pengar kommer långt - Chelsea och Real Madrid är för mig de mest uppenbara exemplen, vilka har gjort att transfersummor höjs och spelarlöner skjuts i taket. Vill en klubb värva en spelare så måste de i nuläget vara beredda att inte enbart betala en väldigt hög transfersumma utan även ge honom en lön som inte står i proportion till dennes fotbollskvalitet. Det största problemet är att en kapplöpning startas om att få de bästa spelarna att skriva på eftersom man inte når framgångar med andra klassens spelare.




En klubb som anpassar sig och agerar smart, bland många andra, är Palermo som värvar smart utefter de resurser dem har. Palermo gör det klassiska: betala resonabla summor för unga talanger som Javier Pastore, Armin Bacinovic, Ezequiel Muñoz och Josip Ilicic samt ge förtroende åt äldre spelare som fortfarande har rutin av spel på hög nivå med en fortsatt hunger som Fabrizio Miccoli, Fabio Liverani och Cesare Bovo. Denna säsong har de slagit både Roma och Juventus samtidigt som de blev rånade på poäng mot Inter. Ett smart transfersystem innebär att man även säljer spelare när de vill gå medan de är heta på marknaden som Simon Kjaer som kom från FC Midtjylland för 40 miljoner och som senare såldes för 120 miljoner till Wolfsburg. Hur länge får de/vill de behålla Pastore?




Vad många påpekar är att historia har stor betydelse för klubbars status och visst är det något mytisk med klubbar som alltid varit bra, t ex Milan. Sheffield FC är världens äldsta fotbollsklubb då den grundades 1857 vilket gör fotboll till en över 150 år gammal organiserad lagidrott - detta är unikt när man har i åtanke dess nutida populäritet. Det är sorgligt att se klubbar med stor tradition kuvas av ett system som i slutändan inte är gynnsamt. Liverpools ekonomi verkar söndertrasad efter att de tagit över skulder från amerikanska affärsmän som inte har ett uns klubbkänsla eller fotbollsintresse men ändå upprätthåller illusionen av att de bryr sig: jag tror inte att mr. Gillett och mr. Hicks ägnat en tanke åt fotboll när de stått i ägarlogen och behållt masken för potentiella investerare.




En tråkig verklighet numera är att klubbar blir utmärglade
då pengar hamnar i fickan hos framförallt spelare och agenter, jag är inte en agentvänlig person främst för att de flesta går över gränsen och sysslar med människohandel för att få mer pengar snarare än ändra livsvillkoren för unga spelare med stora drömmar. Att en person som Mino Raiola får uppmärksamhet är märkligt när han inte kan ett dugg om varken fotboll eller ödmjukhet - för tio-femton år sen fanns det inte på kartan att den typen av karraktär ens fick yttra sig. Alla klubbar borde egentligen se till vad deras resurser mäktar med annars kommer det att bli fler och fler konkursscenarion som skräckexemplet Leeds United. I denna kapplöpning måste till sist Barcelona skaffa en tröjsponsor för att, som alla vet, fortsätta vara en av världens ledande klubbar - det var såklart givet att det skulle hända förr eller senare men det är ändå sorgligt då det känns som att det äntligen blivit bekräftat att "Football is Business". Nåja, bättre att trygga ekonomin genom en tröjsponsor än att belåna sin stad, eller vad säger Florentino Perez som genomfört de fyra dyraste värvningarna genom historien?




Att ett lag som Palermo har en stark trupp med en begränsad ekonomi är till stor del beroende på bra ledning av deras Sportchef, Walter Sabatini som nyligen lämnade sin post. Varje storklubb gör klokt i att försöka värva världens bästa stab vilket kostar oändligt mycket mindre än att försöka värva in världens bästa spelartrupp - med kompetent organisation löser sig det mesta. Varje klubb måste på satsa arbetsnarkomaner som vill nå framåt kollektivt och undvika att beblanda sig med kräk likt Oliver Cabrera som skulle gå över lik för att skaffa sig ett nytt sommarhus. Ser man på hans klienter kan man räkna upp många som det skitit sig för då de spenderar mestadelen av sin tid på en bänk i en utländsk andradivision istället för att höja statusen på Allsvenskan och gå miste om landslagsspel, som hade gynnat oss i det långa loppet.

[NJKC]



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0