Dag 1: Vuvuzelor och The Tshabalala Dance

Jag kastade i mig mina friterade räkor och haltade ut från restaurang Yun-Li med sötsur sås krypande från mungipan - aldrig i helvete att jag missar öppningsceremonien! Bråttom var det men när jag satt mig ner för att se den så blev jag genast sömning. Den var inte särskilt spektakulär eller väldigt "färgsprakande" som vissa påstår, den var mest "helt okej". Ett stort minus var att det inte var fullsatt utan att folk trillade in lite allteftersom - är det Afrikas första VM så borde väl det synas på läktarna? Lite tråkigt att Mandela inte talade men samtidigt; fotboll ska inte vara poliktiskt färgad och jag är inget fan av att de ska tala vid sådana här evenemang även när det gäller en fantastisk ledare. Vi fick i vart fall höra Sepp Blattar snacka, och det lockar alltid till skratt...




Vill påpeka vad alla redan vet: vuvuzelor är skitjobbiga. There, I said it! Fan ta mannen som skapade den och fan ta de som tycker att det är roligt att blåsa i dem hela tiden, man kan lika gärna dra igång musik istället så att hela matchen ser ut som ett montage istället för en livesändning. Förstår att Jihde bröt en i småbitar.




Sydafrika - Mexiko 1-1, Soccer City. Underhållningsvärde: 3 vuvuzelor av 5
.
Öppningsmatchen mellan värdnationen Sydafrika och Mexiko var bra. Mexiko var starkast initialt och utnyttjade gång på gång Sydafrikas nonchalanta press i luckan mellan forward (Mphela) och släpande forward (Peinar) där Rafa Marquez kunde vända upp och slå flera precisa passningar, Franco gjorde sånär mål på ett anfall som startats genom Rafa. Efterhand så började luckorna bakom Mexikos offensiva ytterbackar bli så stora att Sydafrikas fyra kantspringare kunde avancera i tunga löpningar, högerbacken Gexa var fri flera gånger och borde fått fler passningar samtidigt som Tshabalala kunde stänka in ledningen en bit in på andra halvlek. Tshabalalas dans måste slå på diskoteken runtom i världen, den är både enkel och cool, som målgest är den redan klockren och kommer säkert att visas om och om igen. Tyvärr stannade Bafana Bafana's fest av när Gauthémoc Blanco kom in och levererade lobbar, genomskärare och chippar. Blanco var den som etablerade Mexikos anfallsspel utanför Sydafrikas straffområde och det blev till sist ett mål när Mokoena inte hängde med i offsidefällan så att Marquez puttade in kvitteringen.




Gio Dos Santos såg pigg ut och får på två klockrena skott där målvakten Khune verkligen var på alerten, till skillnad från Pérez i den mexikanska buren - kan inte fatta att han står i VM med den osäkerheten. Det konstiga är att äldre målvakter (Pérez är 37 år gammal) rent generellt inte brukar vara så ryckiga, de har lärt sig att stå rätt placerade. Pérez stod däremot inte rätt på varken hörnor eller inlägg och det får mig att tro att en mexikansk skräll är omöjlig. Sydafrika var skrämda i början och förlorade många offensiva och defensiva en mot en situationer, mestadels på grund av att de blev stillastående. När medspelarna började ge alternativ med sina löpningar blev det en helt annan fart i benen på värdnationen. Jag känner att det oavgjorda resultat var rättvist samtidigt som det ger mig förhoppningar om att Sydafrika kan åstadkomma mer.




Matchen var svängig och det skapades många bra målchanser. I den första halvleken är det nervöst i främst Sydafrika men i den andra halvleken tar de ett par steg upp i banan och höjer sig, bland de som stack ur mängden tyckte jag var deras ensamme forward Mphela (fd 60 meterslöpare...?) som gör smarta löpningar, enkla passningar och sånär blir matchhjälte när han prickar stolpen i friläget i den 89e minuten. Matchens Lirare: Kathlego Mphela.




Uruguay - Frankrike 0-0, Green Point Stadium. Underhållningsvärde 2 vuvuzelor av 5.
En mållös match är sällan sprakande och detta var inte undantaget som bekräftar regeln. Fransmännen var bleka och Uruguayanerna (blev det rätt...?) var sega i benen och drar på sig en onödig utvisning. Les Bleus har varit i gungning länge inför turneringen och jag har trott hela tiden att de kommer bli VMs stora flopp. Det handlar inte om kvaliteten i truppen, för de har ett av världens bästa landslag, utan enbart om inkompetens från staben: Domenech är en sopa.




Frankrike kunde styra matchen inledningsvis på grund av Uruguays låga försvarsspel
men det omsatte fransmännen inte i riktiga målchanser, bortsett från den i den sjunde minuten signerad Ribéry. Istället visade Uruguay sin list i omställningsspelet där de började kontra med, för fransmännen, överraskande speed. Inga mål dock men Forlán och Suarez kan mot sämre motstånd säkert förvalta det bättre. Jag tror att Frankrike hade mått bra av ett byte i halvtid, de offensiva mittfältarna i Gourcuff/Diaby tog lite väl lång tid på sig med bollen samtidigt som Anelka inte gör många rätt under matchen.




Lodeiro ville tydligen sparka loss foten från Sagna's ben och det tycker vi inte om att se. Glad att domaren tar sitt ansvar och ger honom två gula istället för att fega ur. I den andra halvleken övergav Uruguay sitt defensiva spel stundtals och kunde istället börja hota Lloris i fransoskassen, men återigen: inga mål. Roligt att Allsvensken Eguren kom in, fast han hade inte så mycket tid på sig att göra något vettigt. De sista fem minuterna närmar sig således fransmännen utan att egentligen hota. Lite roligt att Thierry "La Main" Henry försökte få till en straff för hands...




En ganska torftig match där man kan berömma kämpainsatser och fysiskt spel: Toulalan är en krigare och kan vara den ledare som Frankrike behöver i det defensiva arbetet när de offensiva spelarna inte gör vad de ska. Matchens Lirare: Toulalan.




VIll passa på att berömma domarna, fan vad skönt att de redan satt exempel och visat vilka som bestämmer samtidigt som de för en dialog med spelarna: Kudos!

[NJKC]

Kommentarer
Postat av: Josef

Ville bara berömma din blogg, riktigt bra!! Kanonkul att läsa samtidigt som man sitter i soffan och kollar på Vm. :D

2010-06-12 @ 15:05:55
Postat av: NJKC

Gracias, fortsätt läsa ty det kommer mera! : )

2010-06-12 @ 19:23:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0