Fotbollsläger

För er som är intresserade av fotbollsläger i utbildningssyfte och underhållningsvärde med mera men inte vet riktigt vilket tåg ni ska hoppa på (eller vilket läger ni ska skicka era barn till) så kommer jag här göra jämförelser mellan de läger som jag har deltagit på. Vidare information finns på de diverse hemsidorna som jag har länkat till. Jag har satt betyg på dessa läger utifrån en poängskala mellan 1-5 där 1 är sämst och 5 är bäst. Detta har samlats till ett slutbetyg.

STS Chelsea FC Football Camp är ett läger som tar plats i London där grupper från olika länder samlas för att lära sig engelska samt instrueras av skickliga ungdomsledare från en av världens bästa klubbar, Chelsea FC. Lägret sker över två veckors tid och medför en upplevelse man sent kommer att glömma.




Träningar: 3
Utbildning: 3
Mat: 2
Sevärdheter: 5
Underhållningsvärde: 5
Stressfaktor: 1
Kostnad: 2
Boende: 2
Organisation: 2
Medarbetare: 2

CFCFC
medförde ett fantastiskt äventyr om man inte varit i London tidigare. Det märktes att spelarna verkligen uppskattade att gå på sightseeing och shoppa i centrala London samt uppleva Wembley, Stamford Bridge, Madame Tussaud's med mer. Samtidigt är London en världsmetropol och att se saker som the Tower eller Big Ben är imponerande vilket höjer betyget. Träningarna skiljer sig inte i kvalitet av vad vi erbjuder i Sverige och utbildningen i Engelska och fotboll är inte märkvärdig alls - det är snarare så att Chelseas namn används ganska falskt eftersom ledarna där inte direkt tillhör eliten samtidigt som man inte får uppleva något av Chelsea's egentliga organisation. Vad som drar ner betyget är maten och boendet som överlag är uselt, man ska ha tur om man hamnar hos en bra värdfamilj. Det kostar hela sjutton lax samtidigt som ungarna måste ha pengar med sig också - så räkna med tjugo lax minst. Stressen var mördande och arbetssituationen horribel vilket smittade av sig på spelarna, samtidigt fick man kinkigt nog inte ens titta mot Chelseaproffsens del av området - vilket är skitlöjligt, det hade höjt betyget avsevärt om en Chelsea spelare kom dit och svarade på lite frågor, nu blev alla kids besvikna istället. Nåja, fick se tanige Benayoun iaf - bredvid honom såg man ut som The Terminator.
Slutbetyg: 2.7

Stadium Sports Camp
är ett deltagarmässigt enormt läger i Norrköping där flera idrotter hålls samtidigt, förra året var närmare 6000 deltagare där under fyra veckor förra sommaren - vilket ger hela 1500 ungdomar/vecka. Lägret är över en veckas tid, men man kan arbeta två veckor på raken om man så önskar.




Träningar: 4
Utbildning: 2
Mat: 3
Sevärdheter: 3
Underhållningsvärde: 5
Stressfaktor: 4
Kostnad: 5
Boende: 3
Organisation: 4
Medarbetare: 4

SSC kan stoltsera med flera träningar där man som ledare får ett igenomtänkt kompendium med bra övningar. Eftersom åldrarna är så varierande varierar utbildningsnivån, jag hade t ex tioåringar där det mest blir teknik och inte ett helhetstänkande. 3400 kostar hela kittet vilket är extremt rimligt med tanke på hur mycket deltagarna får för priset och det är non-stop roligt då aktivitetscentret ser till att barnen i princip sköter sig själva mellan träningarna. På aktivitetscentret finns massvis med roliga saker att göra, t ex en kamera som mäter hur hårt man skjuter och en maskin där man kan skapa löpsedlar. Förra året kom Seb Larsson dit och skrev autografer och de ser alltid till att en kändis kommer på besök samtidigt som man har chans att se en IFK Norrköping match, i år ska jag kolla på MFF. Vidare kan man testa på andra aktiviteter, som exempelvis rullstolsbasket. Medarbetarna är toppen och organisationen är extremt genomtänkt, som ansvarig ledare får man hjälp av en duktig biträdande ledare vilket gör jobbsituationen mycket bra och är man stressfri blir även spelarna harmoniska.
Slutbetyg: 3.7

Svenska Fotbollsförbundets Regionala Zonläger är utbildningsläger och uttagningsläger som sker för de ungdomar som anmäls av sina föreningar då de är tretton och fjorton år gamla. Att delta som trettonåring på utbildningsläger är att rekommendera då de sedan förstår bättre vad som väntar när de är fjorton. Att vara med på zonläger medför att man som ungdomsspelare gör sig ett namn vilket kan leda till regionsläger, regionsrepresentation, landslagsrepresentation och att man snabbare kan få proffskontrakt om man visar framfötterna.



Träningar: 4
Utbildning: 4
Mat: 5
Sevärdheter: 1
Underhållningsvärde: 2
Stressfaktor: 5
Kostnad: 5
Boende: 2
Organisation: 4
Medarbetare: 5

Zonläger är ett bra koncept för att kartlägga yngre spelare och försäkra sig om att svensk fotboll går framåt, därav det höga betyget för träning och utbildning. Det kan däremot ifrågasättas hur nyskapande träningarna är, det känns stundtals som att övningarna förenklas för ledarnas skull - mer komplexa och funktionella övningar avslöjar ofta sämre spelare, men också sämre instruktörer. Maten är jättebra, likaså kostnaden. Boende är endast aktuellt då man kommer vidare till diverse regionsläger. Man jobbar väldigt intimt och det blir därför väldigt viktigt med bra medarbetare och god organisation, vilket enligt min erfarenhet är väldigt bra.
Slutbetyg: 3.2

Sweden Sport Academy
sker över en vecka på olika destinationer såsom Helsingborg, Falköping, Bålsta och Sandared. Det är bra träninger eftersom man får mycket kreativ frihet som instruktör samtidigt som de utöver dessa erbjuder daglig fysisk träning, teorilektioner samt specialanpassad målvaktsträning.




Träningar: 5
Utbildning: 4
Mat: 4
Sevärdheter: 3
Underhållningsvärde: 3
Stressfaktor: 2
Kostnad: 4
Boende: 2
Organisation: 3
Medarbetare: 3

SSA får höga betyg för träningar samt utbilning. Maten är väldigt god och i Helsingborg där jag var fick man se bra matcher, träffa spelare samtidigt som staden i sig är väldigt fin vilket ger ett godkänt betyg i sevärdheter och underhållningsvärde. Kostnadsmässigt känns det absolut rimligt med 2.995 sek. Vad som rejält drar ner på betyget är att det är många spelare som delar logi vilket skapar irritation och dålig sömn. Medarbetarna var väldigt bra, men vissa undrar man verkligen vart de fått tag på.
Slutbetyg: 3.3

Ranking
1. Stadium Sports Camp, 3.7
2. Sweden Sports Academy, 3.3
3. Zonläger, 3.2
4. Chelsea Football Camp, 2.7

[NJKC]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0