Myt 2: "Sista Målet Vinner"

Alla ni som hört er tränare ropa detta någon gång under träning får jättegärna räcka upp handen. Att lägga in denna regel sent i en match är ganska taskigt mot det lag som leder matchen och förmodligen spelat bättre än motståndarna - alla de sekvenser och minuter som skett dessförinnan blir inte lika mycket värda. Visst tar man på ett sätt bort resultatfixeringen hos spelarna genom att göra detta men samtidigt försvinner även värdet av en spelares prestation: leder man med 5-0 har man antagligen spelat bättre och förtjänar då inte att få vinstchansen borttagen.




Andre Vilas Boas, Chelsea FC

Föreställ er om denna regel hade tillämpats i en Champions League final, år 2004 möttes FC Porto och AS Monaco där de senare blev utspelade och förlorade med 3-0. Redan vid 2-0 var Monaco demoraliserade, tänk då om det hade visats på resultattavlan att "Dernier But Gagne" och Monaco med denna nya oförtjänta andra chans hade vunnit. Hade det då blivit Didier Deschamps och inte José Mourinho som kontrakterats av Chelsea säsongen därpå?




Didier Deschamps, Olympique de Marseille

Jag är fullt medveten om att detta var ett extremt exempel, däremot betyder denna regel att en match vare sig på träning eller i sin vanligaste form inte avgörs under utsatt tid utan istället av ödets nyck under de sista momenten - vad ger en tränare rätten att väga tillbaka oddsen? Jag är en av de som känner att prestation och resultat på träning är viktigt. Att en tränare lägger in en sådan "sista chansen nu" sak beror till stor del på att försöka krama ur den sista motivationen hos det lag som ligger under och inte jobbar lika hårt. Det fungerar på så sätt indirekt som en belöning för det lag som inte har presterat, vilket är totalt fel om man vill bygga ett lag där man kräver att spelarna ska jobba in i det sista, trots underläge och usla odds.



Jurgen Klopp, Borussia Dortmund

Såklart kan "sista målet vinner" användas men i så fall endast vid ett dödläge - vid oavgjort. Då har två jämna lag kämpat för att vinna matchen på träningen och det kan fungera som extra tändvätska för att göra en sista rejäl ansträning, att göra "det där lilla extra". Det blir på så sätt Golden Goal (eller Sudden Death, som låter sjukt mycket tuffare) vilket i sin tur kan ge en rejäl boost hos de som är trötta eller relativt omotiverade.




Massimiliano Allegri, AC Milan

Ovanstående tränare kan mycket väl ha ropat detta under sina karriärers gång. Det vore verkligen intressant att se om detta hade fungerat från en annan synvinkel än min egen men efter att själv ha använt det tidigt under mina första tränarår, eftersom man är så van vid det som spelare, så vågar jag påstå att det är en ganska orättvis regel.


Sorg är det när ännu ett par predators har gått sönder, nu har jag bara ett par. Får vänta till säsongen är över innan jag skaffar mig ett par nya - lär bli ett par F50 denna gång.

[NJKC]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0