Champions Leauge - åtta lag vidare, åtta kvar.

Nu är Grupp A, B, C och D avklarade i CL och det känns som att "rätt" lag går till åttondelsfinal. Bordeaux har imponerat på mig mest och det ska bli spännande att se hur de står sig. Som gruppetta slipper de storlag som Real Madrid, Man Utd, Arsenal och Chelsea. Med största sannolikhet slipper de även Sevilla, Fiorentina (förutsatt att de kniper poäng mot Liverpool) och Barcelona. Man Utd's skadedrabbade utfyllnadslag var för svåra för Wolfsburg och det var spännande att se Obertans inhopp; påminner väl lite om Jay Jay Okocha när han var i dribblingsform?

Fiorentinas framfart i CL förbryllar mig; när de inte mäktar med en bättre placering än femma i Serie A (Parma, som jag trodde låg i Serie C vid det här laget, ligger fyra) så har de redan slagit ut Liverpool och ligger före förra årets åttondelsfinallag Lyon. Min teori är att Fiorentina har spelare som tar tillfälle i akt att lysa lite klarare i CL än vad de gör i Serie A, i ligan har de gjort 17 mål på femton matcher och i CL har de gjort 12 mål på fem matcher. Med den höga CL målprocenten i nacken i Serie A så hade de vid det här laget smällt in ca 40 mål. Spelare som Mutu, Gilardino och Marchionni med hög högstanivå och låg lägstanivå ser nog detta som en större utmaning än att åka till bortamatch mot Livorno där de med största sannolikhet kommer bli kapade av en bakfull Fabio Galante. Samtidigt har de stöttepelare som alltid lägger ner hjärta och själ; Montolivo, Zanetti och framförallt Sébastien Frey ser till att Fiorentina är ett lag att räkna med som kan överraska de flesta.

Frey borde vakta målet åt en klubb i Världsklass; det lag som jag tror absolut hade passat bäst är Arsenal. Let's face it: Arséne Wenger + Fransmän = Sant, Almunia är inte en top tio målvakt i världen och borde lagts på hyllan för länge sen. Med Frey i The Gunners så hade Arsene äntligen kunnat utmana Man Utd och Chelsea om titeln (Liverpool kommer nog inte vinna PL inom min livstid).

Att Juventus åker ur är jättetrevligt; med tanke på deras grisfotboll (med Chiellini som största ambassadör) så är det mycket mer spännande med ett spelande lag som Bayern München (vilken utskåpning, synd bara att de snart åker ur). Milans avancemang är även det jättetrevligt, de imponerade stort mot Real Madrid samtidigt som Leonardo äntligen fått fart på de rödsvarta (tyvärr utan Gattuso; gå tillbaka till Rangers, Mate!) med en slimmad Ronaldinho i spetsen, det räcker långt. Atlético Madrid är årets flopp i både La Liga och CL, synd att de är såpass usla att Superanfallsparet Forlán/Agüero kommer fly i vintertransferns dimma.

Blev kritiserad av en vän som påstod att Pep Guardiola inte är större tränare än vad Mourinho och Ancelotti är och att Chygrinskiy (eller hur fan det nu stavas) är sämre än Garay. Garay är transferlistad och Chygrinskiy är med som top tio mittback på Uefa's årliga omröstning (http://www1.uefa.com/fanzone/teamoftheyear/index.html); Garay var omöjlig att hitta, är han inte ens med...?

Vinner man en trippel
är man utan tvekan årets tränare, vare sig man tränat lag i ett eller femton år. Att Mourinho vann Serie A är snarare arvet från Mancini än hans förmåga som tränare; misslyckas man med Quaresma, Mancini (spelaren, inte tränaren), Adriano, Zlatan (inte hans prestation utan att behålla honom), Balotelli och Muntari; sammanfattat hela den kompetenta offensiva kraften i laget, så kan det knappas räknas som en fullt lyckad säsong. Att den gode José (som jag alltid beundrat) insisterar på att gnälla på domare och behandla sin trupp med antingen tystnadsmetoden (hade en flickvän som gjorde så; det var jätteskönt att slippa allt gnäll) eller Sir-Alexmetoden gör hans Intersejour mer omskriven än framgångsrik.

Mourinho ska vara väldigt glad över Zlatan-Eto'o bytet
(som fick finna sig i detta på order ovanifrån) eftersom Zlatan inte hade mer att ge för Inter, nu får de istället en hungrig spelare som vill visa hela världen att han är värd mer än så. Att Zlatans käre vän Moratti öppnar plånboken för nyförvärv som Sneijder, Milito och Motta förlänger Mourinhos lease på Inter ett tag framöver. Märk mina ord: Mourinho är inte kvar en säsong till.

Vad Ancelotti anbelangar så är det en diskuterbar tränarvärvning. Ancelottis styrka är att få ut max av det spelarmaterial han har tillgängligt, det var ett totalt genidrag att göra Pirlo till defensiv innermittfältare istället för kvick forward och att använda Rui Costa som offensiv innermittfältare. Hans två CL titlar med Milan talar sitt tydliga språk men trots sin enorma potential så vann Milan under 2000-talet Scudetton endast en gång (03/04 - fem år sedan) under honom på sju säsonger. Hans (brist på) spelarvärvningar var förmodligen anledningen till "Sacnaden av Scudettos", om man till och med får hjälp av domaren är det väl ganska dåligt att inte ens komma tvåa (vilket de iofs gjorde en gång)...? Är det rätt man att göra Chelsea till 2010 talets Engelska dominanter? De ångar på friskt nu och eftersom jag tycker om Chelsea's sätt att spela så vill jag gärna att han lyckas men det hade inte förvånat mig om Sir Alex köper in två topspelare i vinter och snor titeln mitt framför ögonen på Carlo. Sir Alex kanske inte ens behöver det om Michael Owen (det känns som om han är minst 40 bast nu - han har alltid varit med) kan spotta in mål i ligan också. Visar det sig att Chelsea har lika stor separationsångest som Milan enligt tradition har så sitter han tryggt länge till; och han är fan så mycket bättre än Scolari (hur kan man bänka Drogba!?) men tappar Abramovitj tålamodet så är det kört; vare sig man vunnit två CL titlar eller inte.

Barcelona spelar imorgon och jag kommer blogga vidare om det efter matchen; självklart kommer vi få se mästarna i åttondelen. Jag kommer även dra en önskelottning inför åttondelsfinalerna; läs om ni pallar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0