The Order is Restored in the Universe

Igår ställde Barcelona allt till rätta när de besegrade Real Madrid med 2-0 på Estádio Bernabéu. Mourinho var, föga överraskande, inställd på att försvara sig och lät Barca hitta sin berömda rytm där deras tålamod till sist gav utdelning. Cristiano Ronaldo var märkbart frustrerad och jag förstår honom till fullo, att inte vara aggressiva i den kollektiva pressen mot Barcelona är riskabelt och det är mycket svårare att skapa anfall ju längre ner i banan man erövrar boll (dööh...).
Självklart klagas det på domaren och jag har, även där, förståelse för Real Madrid men huvudsakligen känner jag att det mest handlar om Karma. Efter alla fula stämplingar, armbågar, slag, efterslängningar och otillåtna satsningar riskerar Real Madrid, som Pique uttryckte sig, att avsluta matchen med tio man. Visst ska man ifrågasätta Pepes utvisning och att vissa Barcaspelare (främst Busquets, Pedro, Villa och Alves) överdriver när de blir tacklade men Realspelarna vet att de måste spela på gränsen konstant för att ha en chans att besegra Barcelona. Resultatet i Coda del Rey blev seger, i Champions League semifinalen blev det förlust. Fyra spelare i Real: Arbeloa, Carvalho, Pepe och Ramos riskerar att i samtliga dåtida, nutida och framtida möten få utvisningar/avstängningar och denna gång drabbas två av dem.
Vad ska man säga om Messi? Han är den ende i världen som kan göra ett sådant mål vid 1-0 mot ärkerivalerna på bortaplan i en Champions League semifinal i 87e minuten. Verkligen den ende. Visst kan det debatteras att Agüero, Hernandez eller Suarez kan göra något liknande och jag ser gärna att de motbevisar det. Det är fullkomligt möjligt, eller snarare troligt, att Messi återigen blir utsedd till världens bäste spelare och den här gången kommer det inte vara det minsta kontroversiellt.
I övrigt tycker jag att det är hysteriskt att IFK Göteborg gått så dåligt som de gjort. Kritiken som riktas mot Håkan Mild känns fullkomligt befogad om att "Kamraterna" inte tar fram spelare av speciell karaktär. De flesta av deras större talanger - Berg, Wernbloom, Seb Eriksson etc. är kanske inte de mest kreativa av spelare samtidigt som de satsar på nyförvärv som ofta är mer gnetare än finlirare. Vidare så är det skrattretande att Elfsborgsspelare påstår sig vara det bästa laget i Sverige då de ligger nia efter fem omgångar och sju poäng efter serieledarna. Visst, säsongen är väldigt lång men det är verkligen för tidigt för dem att boosta sig själva.[NJKC]

Alkohols (bristande) Relation till Fotboll, Reloaded

Påskhelgen har varit intensiv och för mig har det varit en fantastiskt skön tid; vädret har bjudit in till sommarfeeling och jag har spenderat mycket tid på lokala fotbollsplaner. Påskhelgen medför en kollektiv alkoholkonsumtion som heter duga och vissa bekanta har gjort slag i saken och supit till på skärtorsdag, långfredag, påskafton och påskdagen. Själv kan jag medge att jag var ute på påskafton men det finns heller inget fel i att umgås med sina vänner när man är ledig. Detta är ett av mina allra tidigaste inlägg men alkoholkonsumtion i förhållande till fotboll är ett ständigt återkommande ämne och något som jag ärligt talat inte accepterar.  


Ett fenomen som man lockas av när man kommit en bit in i tonåren är att "alkohol gör tillvaron roligare". I vissa fall stämmer det, under nyårsfesten så bör man kunna dricka champagne med gott samvete eller så kan man ta ett par öl i after-ski puben om man råkar vara i Åre. Faran kommer när man gör ursäkter för att supa till som t ex "det är fest på studentkåren" eller "det är lill-lördag" och inte nöjer sig med att dricka alkohol en eller två gånger i månaden, mer behövs inte. Unga talanger som intresserar sig för alkohol växer faktiskt på träd och det är när dessa gör ursäkter för sitt drickande eller helt enkelt tar oansvariga beslut som karriärer kan skadas. Min första rejäla fylla kom i samband med det träningsläger som nio av tio seniorlag har i mars månad strax innan seriestarten. Det är då detaljer ska finslipas (t ex fasta situationer, anfallsvapen etc.) och laget ska svetsas samman. Ett problem som jag tror flera seniortränare har är att sätta ner foten och förbjuda sprit under ett läger, eller ens att spelare under arton inte ska dricka alkohol under lägret. Det är inte lätt att skapa lagsammanhållning om högermittfältaren tycker att det är vansinnigt roligt att raka av håret på en mittbacken, om lagkaptenen fyller nytillskottet från juniorlaget eller att finslipa en hörnvariant om hälften innanför straffområdet inte kan nicka dagen efter. 
Det fotbollslag som jag spelar för har bra lagsammanhållning och jag känner mig lyckligt lottad eftersom detta lag har brist på grupperingar: man kan ha roligt med en lagkamrat vare sig denne spelar i a-lag eller b-lag eller är tio år äldre. För det mesta spelar vi bra fotboll tillsammans men under vissa matcher eller turneringar kan det plötsligt gå bedrövligt för att en och annan person kan bedöma hela arrangemanget som "oseriöst eller "på kul" och då faller strukturen i laget lättare än ett korthus. Nu är förvisso nivån inte särskilt hög och mycket står inte på spel men det är just dessa anledningar som alltid nämns av den bakfulle spelaren. För mig spelar det ingen roll, det är när bakfulla spelare låter de andra i gruppen jobba å deras vägnar som gör mig irriterad. Det känns som ett stort snyltande. Efter en dålig prestation har man vett nog att hålla käften för att man inte kan rättfärdiga sig själv, men kan man skryta om hur mycket man drack dagen innan efter en dålig prestation? - "Vore jag inte så bakis så hade jag lätt gjort mål i det läget". Hur ofta har man inte hört det? 

De som väljer att inte dricka sin egen kroppsvikt i jägermeister och sova tre timmar dagen innan en inomhusturnering är definitivt inga helgon, däremot har de mer sunt förnuft än de som föredrar exemplet ovan framför en stillsam kväll i hemmet, en tvspels-turnering eller mys med flickvän/pojkvän dagen före match. Den turnering som vi senast deltog i gick inget vidare. Det kan förklaras på många vis men den största missen i mina ögon är att man i ett ledarskap måste sätta gränser; tillåter man spelartruppen att supa till dagen innan så är det felaktigt att sedan beskylla dem för att svika laget, har inte redan ledaren gjort det i förstaläget? Är man ledare så ska man vara seriöst inställd till uppgiften, det är väl bättre att kliva fram ställa krav på de involverade att sköta sig än att gråta över spilld mjölk och skapa osämja efteråt? När det finns så stor vilja att vinna under och efter en match, varför finns det inte även innan? Vet man om att man hatar att förlora och ligger sömnlös över det så är det en tröst att veta att man gjort allt man kunnat för att förhindra det. Men sen finns det som sagt det som kan strunta i en ledares instruktioner men då har ledaren alltid rätt att konfrontera problemet.

"Festa innan match" faktorn går att demolera sålänge det ställs krav. Att ordföranden, huvudtränaren, juniorlagstränaren, spelarna i gruppen, åskådarna eller materialaren tar avstånd gör att de som tycker att drickandet innan match är okej förstår att det kanske inte är okej för andra. Fotboll är en lagsport och det är upp till var och en att göra sitt bästa för laget, att shota klockan tre på natten i Malmö om man ska spela i Eslöv sex timmar senare är inte att göra sitt bästa för laget. Det är väl det som fotboll i slutändan handlar om: laget. Vill man så gärna bli packad så kan man väl syssla med en individuell sport där bara (bak)fyllot lider av motgången? Föreställ er Paul Gascoigne bakfull under en match: det har väl hänt...? Föreställ er Usain Bolt bakfull när han ska springa 100 m: helt otänkbart...? Tolka mig rätt: självklart tycker jag om att festa och är inget helgon - men i fotbollssammanhang tänker jag alltid: "This isn't the right time or the right place"[NJKC]


Uppföljning av "Världens Bäste Målvakt"

Det känns självklart för närvarande att de fyra semifinalisterna i Champions League har världens bästa målvakter. Vem är rankad högst och vem är lägst? Det vet jag inte men Iker Casillas har med sina senaste matcher suttit högst på tronen fast det Manuel Neuer ställde till med igår var fantastiskt.


Manuel Neuer

Spelarpresentation av Manuel Neuer från Wikipedia
Manuelneuer.png
Personal information
Full name Manuel Neuer
Date of birth 27 March 1986 (1986-03-27) (age 25)
Place of birth Gelsenkirchen, West Germany
Height 1.94 m (6 ft 4 12 in)
Playing position Goalkeeper
Club information
Current club Schalke 04
Number 1
Youth career
1991–2005 Schalke 04
Senior career*
Years Team Apps (Gls)
2004–2008 Schalke 04 II 26 (0)
2005– Schalke 04 152 (0)
National team
2004 Germany U18 1 (0)
2004–2005 Germany U19 11 (0)
2005–2006 Germany U20 4 (0)
2006–2009 Germany U21 20 (0)
2009– Germany 17 (0)
 

Manuel Neuer (born 27 March 1986 in Gelsenkirchen) is a German footballer and the current goalkeeper and captain of Schalke 04. Neuer's hero and idol as a child was fellow German and former Schalke goalkeeper Jens Lehmann.[1]


Club career

Schalke 04

Neuer signed professional terms in 2005 after progressing through every age group at his hometown club. He made his Bundesliga debut when he came on to substitute the injured Frank Rost on match day 2 of the 2006–07 season. The 20-year-old eventually won the starting position when Rost was surprisingly dropped for the crunch clash against Bayern Munich. He did not disappoint and managed to secure a 2–2 draw against the defending champions. Despite his young age, he was widely tipped to be a potential successor to his former idol Jens Lehmann in the future for the German national team.[2]

On 5 March 2008, in the first knockout round of the UEFA Champions League, Neuer performed fantastically against FC Porto where he almost single-handedly kept Schalke in the game with some brilliant saves and forced the game into penalties. He later saved penalties from Bruno Alves and Lisandro Lopez to help Schalke advance to the quarter finals. For his heroics, he was shortlisted for the 2007–08 UEFA Club Goalkeeper of the Year award of which he was the youngest as well as the only Bundesliga goalkeeper on the list.[3] He was one of only three Bundesliga players to play every minute in the 2007–08 season.

The 2008–09 was somewhat disappointing as Schalke finished eighth in the league table and missed out on a Europa League spot. However, his good showing at the 2009 U-21 European Championships sparked interest from Bayern Munich, with Bayern chairman Karl-Heinz Rummenigge declaring interest in signing the young goalkeeper. Schalke's new manager Felix Magath, however, insisted that Neuer "will play for Schalke next season".[4] In November, he was the only German goalkeeper in the list of five nominated goalkeepers for the UEFA Team of the Year.[5] On 20 April 2011, he announced that he will not be extending his contract with Schalke which is set to expire at the end of the 2011–12 season.


International career

After progressing through the youth teams, Neuer made his U-21 debut on 15 August 2006 against the Netherlands. He won the 2009 UEFA European Under-21 Football Championship with the Germany national under-21 football team in Sweden and kept a clean sheet in the final against England.[6]

Neuer was called-up on 19 May 2009 to the senior Germany squad for a tour of Asia.[7] He made his debut on this tour in a match against United Arab Emirates on 2 June.[8] He played in the November friendly against the Ivory Coast that ended 2–2. Although he took responsibility for the first goal conceded, manager Joachim Löw refused to blame him and instead commended him for doing his best.[9]

The death of keeper Robert Enke in November 2009 saw him elevated as the second choice goalkeeper under René Adler. However, Adler suffered a serious rib injury which ruled out of the World Cup. Neuer was then called to become Germany's first choice goalkeeper ahead of Tim Wiese and Hans-Jörg Butt for the upcoming tournament.[10]

Neuer was selected as Germany's number one goalkeeper for the 2010 FIFA World Cup in South Africa.[11] During the group stages, he only conceded one goal against Serbia. He provided the assist for Klose's first goal against England, winning 4–1. He played in all of Germany's World Cup matches apart from the third-place play-off against Uruguay, when Hans-Jörg Butt was selected.[12]


Honours

Schalke 04
Germany national under-21
Germany
  • FIFA World Cup 2010: Third place - Bronze medal

Personal Honours


Career statistics

As of 24 April 2011 (2011 -04-24)

Club performanceLeagueCupContinentalTotal
SeasonClubLeagueAppsGoalsAppsGoalsAppsGoalsAppsGoals
GermanyLeagueDFB-PokalEuropeTotal
2005–06 Schalke 04 Bundesliga 0 0 0 0 0 0 0 0
2006–07 27 0 0 0 0 0 27 0
2007–08 34 0 3 0 10 0 47 0
2008–09 27 0 2 0 5 0 34 0
2009–10 34 0 5 0 - - 39 0
2010–11 31 0 5 0 10 0 46 0
Career total15301502501930


Personal life

Neuer attended Gesamtschule Berger Feld. His brother Marcel is currently a football referee in the Verbandsliga.[14] He got his first football when he was two. He had his first game on 3 March 1991, 24 days before his fifth birthday.[15]


Enter the Semi

Kvartsfinalomgången av Champions League är till ända och de fyra lag som väldigt rättvist tagit sig ett steg närmare finalen på Wembley den 28e maj är FC Barcelona, Manchester United, Real Madrid och Schalke 04. Mitt tips blev ganska bra till sist med tre rätt av fyra och jag är glad att jag hade fel för det Schalke gjorde mot Inter var fantastiskt att se. Nu blir det två stycken mycket prestigefyllda semifinalomgångar där med största sannolikhet mötet mellan de spanska giganterna står i störst fokus - för Schalke 04 kommer ju inte ha en chans mot United, eller...?
Vad jag fann väldigt uppfriskande med dessa åtta kvartsfinalmatcher var att de lag som gick vidare var dominanta över båda mötena och att det inte fanns något kontroversiellt omkring det. Chelsea kör sin vanliga klagosång om att de återigen blivit orättvist behandlade; många av deras spelare är som bortskämda barn som gråter när de inte får sin vilja igenom. De spelare som jag beundrar mest där - Lampard och Terry biter dock ihop, kan bero på att de inser att det är bättre att vara stor i motgång och att det inte är lönt att skylla ifrån sig på nonsens. Manchester var, kort sagt, bättre.
Appropå Chelsea så har de i nuläget tränarvärldens näst dummaste manager, Carlo Ancelotti som först lånar ut Sturridge till Bolton, värvar Fernando Torres till enormt överpris och sedan envisas med att spela honom när spanjoren är lika het och modig som en fryst räka. Nejdu, Carlo det blir alla gånger dags för dig att packa väskorna och åka hem till Italien - antagligen till Inter, som i nuläget har tränarvärldens dummaste manager: Leonardo. Det finns i min värld inga ursäkter när man väljer att starta en spelare som sett till att den viktigaste matchen i ligan blivit till skit genom obetänksamt beteende. Mycket riktigt blir Christian Chivu utvisad återigen mot Schalke 04 och även den matchen blir till skit. 0-3 mot Milan och 2-5 mot Schalke 04 är nog för att man blir sparkad, även om man vore messias.
Shakhtar åkte på pumpen, som väntat men jag satt med andan i halsen när Luiz Adriano kom i flera riktigt bra lägen - tur dock att han avslutar som en kratta. För spelarna i Barcelona såg det ut som en ganska vanlig dag på jobbet: "mycket boll, Messi gör några mål, Busquets slänger sig och tar sig för fotleden utan att någon rört honom, mittbackarna är lite slöa i djupet men det är okej för vi vinner ändå..." Nu blir det dock tyngsta möjliga motstånd - Real Madrid. De såg oförskämt bra ut mot Tottenham men vi får komma ihåg att Spurs inte var sig själva riktigt utan Lennon och utvisningen på Crouch. Samtidigt är Barcelona Europas formstarkaste lag och har inte låtit sig provoceras av Real under de senaste mötena. Hur kommer detta gå då? Barca har favoritskapet och jag tror att många Madridspelare, rent mentalt, inte klarar av att spela fotboll utan bollinnehav. Di Maria och Ronaldo i synnerhet.
Vill göra en kort replik om Manchester United. I slutändan kändes det logiskt att de går vidare på Chelseas bekostnad. Ständigt levererande United (och Giggs) måste man ha respekt för som fotbollsfantast och det är häpnadsväckande att de år efter år alltid är med i topp. Om någon kan upplysa mig om när de senast hade en "dålig" säsong så lägg en kommentar. De är mycket värdiga vinnare av denna turnering, för det blir Manchester United i final mot Barcelona som repris från finalen för blott två år sen.

Semifinal omgång 1 spelas den 27e-27e april
Semifinal omgång 2 spelas den 3e-4e maj
Finalen spelas den 28e maj.

[NJKC]

Very interesting, Basil

Vill tipsa om en bra artikel som ni kan hitta här:
http://www.idrottsforum.org/articles/mcguinness/mcguinness110330.html

Vad säger vi om Schalke 04!? Har nog aldrig mer varit så redo att äta upp mina ord! Mer diskussion gällande första omgången av kvartsfinalerna senare ikväll efter att Barca - Shakhtar och Chelsea - Manchester United avgjorts.

[NJKC]

Dialog

Detta är ett dumförklarande inlägg åt mig själv eftersom jag kommer att diskutera en del självklara saker. Men för mig är det ändå nämnvärda tankegångar eftersom många, inklusive mig själv, faller in dåliga vanor gällande just den väsentliga kommunikationen mellan tränare och spelare. Ska använda mig av några självupplevda exempel.
Exempel 1: En juniorlagstränare sliter med sitt lag och är oerhört ambitös; de tränar fyra gånger i veckan under försäsongen och har stenhårda konditionspass utan boll. Under denna tid är tränaren noga med att berömma spelarna för deras hårda jobb och deras respons är väldigt bra. När serien är över har de vunnit en match, spelat en oavgjord och förlorat sexton matcher.
Exempel 2: En spelare gör sitt livs sämsta träning; den andra andningen inträffade aldrig och passningar, drivningar och hemåtjobb blev lidande. Under träningen är spelaren väldigt självkritisk och går igenom enstaka moment i huvudet och bryter ned dem för att förstå vad som inte stämmer. Spelaren är även noga med att tänka igenom sina förberedelser: "Drack jag tillräckligt mycket vatten, har jag sovit tillräckligt, borde jag ha fokuserat mer?" Efter träningen är spelaren deppig, tränaren kommer fram och säger: "Bra jobbat idag, du verkade vara på hugget!"
Exempel 3: Under en spelövning uppträder en spelare lojt och behandlar inte bollen särskilt väl, vilket syns väldigt tydligt. Tränaren observerar detta och tar spelaren till sig och ger några enkla instruktioner men spelaren visar ingen direkt kontakt. Ute på planen igen agerar spelaren lika dåligt och när tränaren denne gång ger en hög verbal instruktion utan att ta spelaren ur spelet blir denne arg, lämnar planen och går mot omklädningsrummet, tränaren låter spelaren gå iväg.
Vad som är relevant är att tränarrollen måste vara ytterst ärlig, spelartruppen kan avslöja det annars, men samtidigt respektfull. I första exemplet försökte tränaren bygga upp spelarnas självförtroende men efter några förluster började denne jaga vinster och spelarna värderades inte längre efter vilja och nedlagt arbete utan efter resultat - det gick från en bra till en ohållbar situation. Vore tränaren ärlig från början med att vinster var viktigt så hade spelarnas förtroende säkerligen inte försvunnit, istället vaggades de in i en falsk trygghet och självupplevelsen försämrades när tränaren inte längre berömde deras insatser.
De övriga två exemplen är frekventa - vad jag tänker mest på när sådana situationer händer är att tränare ofta väljer genvägar. Visst är det enklare att säga "bra jobbat" till en spelare som underpresterat och ge en klapp på axeln istället för att försöka förstå problemet och motverka att sådana tillfällen uppstår igen? Man gör inte en spelare en tjänst genom att säga att denne gjort bra ifrån sig när 90 minuter av skitprestation säger annorlunda - det är spelaren väl medveten om. Tillika är det enklare att låta en spelare kliva av en träning utan påföljder vilket innebär att situationen med största sannolikhet kommer att upprepas. Det är en svår balansgång där tränaren ibland måste säga vad spelaren vill höra och ibland vad spelaren behöver höra. Jag tror att skillnaden mellan omtyckta tränare och avskydda tränare ligger mycket i det.

[NJKC]

RSS 2.0