Stadium Sports Camp

Det är väldigt svårt att veta var man ska börja när man vill beskriva vistelsen på ett av Nordens största idrottsläger. Två veckor spenderade jag här i alla fall där jag jobbade med en fjortonårsgrupp och senare en elvaårsgrupp. Det var en fantastisk upplevelse precis som förra året och jag gör gärna om det igen.
Första dagen blev Allsvensk då vi såg Peking ta emot MFF på Parken, tyvärr blev det 0-0 och det var inte en direkt strålande match från något av lagen. Jag tog det lugnt denna kväll eftersom jag ville vara fräsch dagen därpå vilket behövs när man jobbar så många timmar om dagen, de ledare som redan jobbat en vecka får ta det lugnare på morgonen vilket de verkligen gjort sig förtjänta av.
Vad som är fantastiskt med SSC är att de lyckas hitta extremt bra ledare varje år, antagligen har det mycket att göra med att organisationen är så välskött ovanifrån att flera ledare vill återvända. Själv vill jag absolut det med. Fotbollsledarna, som i princip är de enda man har kontakt med, är fantastiskt bra - tyvärr var det uppenbart i år att många andra idrotter rent av var ute efter att provocera oss, en dansdeltagare berättade till och med det på bussresan hem. Fotbollsledarna har blivit upplärda att kräva disciplin från barnen och ett gott beteende - det kanske är det som retar ledare från andra idrotter. Jag vill påstå att nio av sexton idrotter sköter sig exemplariskt - resten får fan skärpa till sig då de stundtals skapar kaos och irritation.
Jag vill påpeka att vi ledare ser till att ha vårt roliga också dock. Det blev inte direkt några pranks eller så men att stanna uppe och snacka skit i ett par timmar efter att "barnen" gått och lagt sig är alltid händelserikt. De diskussioner som vi haft ska inte avslöjas här men de var många och extremt underhållande. Om man inte redan var såld enbart på fotbollsutbudet på SSC så blir man det efter att ha umgåtts ett par dagar med ledarna.
Något fotbollen har som tradition
är en ledarmatch mellan de ansvariga och biträdande ledarna. Första veckan var jag inte med på grund av en märklig skada, ser ni mig så får ni fråga vad det var, och då vann a-ledarna med 2-1. B-ledarna stod upp väldigt bra dock. Andra matchen, då jag var med, vann vi a-ledare med 5-2 och jag gjorde tre mål vilket händer sällan så då är det faktiskt okej att sträcka lite extra på sig. Vad som är uppenbart under en ledarmatch är att vissa tar sig själva och konceptet på för stort allvar. Det är många deltagare som väljer att se matchen, man borde då välja sina beslut med omsorg - t ex att inte klaga på domare eller göra fula efterslängare i närkamper, tyvärr är somliga alldeles för taggade och agerar med noll ödmjukhet. Det ska dock tilläggas att nio av tio ledare skötte sig exemplariskt!
Angående träningarna så vill jag påstå att tematräningar är bra eftersom de säkerställer att spelarna i de diverse grupperna får en viss liknande upplevelse. Det är dock upp till varje tränare att forma sina egna pass och det är väldigt tacksamt eftersom man arbetar bäst utefter sitt eget material snarare än någon annans. De teman som fanns på SSC var dribbling, skott, nick/volley samt passning/mottagning. Det är såklart väldigt generella teman men de medför på så sätt en välbehövlig kreativ frihet.
Fjortånårsgruppen hade varierande kvalitet
och det märktes under träningarna. Vissa var lättmotiverade medan andra kanske inte var där främst för att träna och spela fotboll. För mig är det obegripligt att vissa inte prioriterar idrotten, det känns extremt otacksamt gentemot föräldrar som betalar 3.500 för att man ska kunna vistas där under en veckas tid och bli instruerad av en duktig instruktör. Den första veckan var sammanfattat väldigt rolig och det var många i gruppen som var fantastiskt trevliga.
Elvaårsgruppen hade riktigt bra kvalitet
, spelarna var väldigt tekniska för att vara såpass unga och jag var väldigt imponerad främst under dribblingsträningen - flera hade bättre dribblingsteknik än många seniorspelare som jag har stött på. Samtidigt var det en extremt lättmotiverad grupp och de var jätteduktiga på att passa tider och att vara goda kamrater gentemot varandra. En övning som ni borde pröva på är "Robot & Ingenjör" som främst handlar om rörelsekommunikation men man kan även lägga in grundläggande fotbollsteknik där, saken är den att man måste ha en grupp med leksinne och god fantasi, annars fungerar den inte (kan beskriva övningen i ett annat inlägg).
De kändisar som deltagarna träffade i år
var bland andra John Guidetti, Olof Mellberg, Jonas Jerebko, Özz Nuyen, Sean Banan mfl. Kan ni gissa vem jag tog autograf av? Invigningen och avslutningen är mäktig och vissa deltagare får chansen att synas på scen. Dansarna och gymnasterna har egna nummer som de gör, samtidigt som vissa deltagare får visa sina talanger; somliga kan sjunga, somliga kan jonglera. På hela taget var det riktigt bra arrangemang i år igen.
Som slutord vill jag säga att
ni som funderar på att sända iväg era barn på läger så är detta ett väldigt bra alternativ då det utöver fotbollen finns en massa andra aktiviteter - kolla in länken till höger så får ni själva se. Organisationen är riktigt bra och situationer som uppstår blir lösta väldigt effektivt. Är glad att vara delaktig i ett av Sveriges största sommarnöjen, önskedrömmen är dock att jobba som cowboy för en dag på High Chaparall - men det är ett helt annat ämne.

[NJKC]

Böcker

Säljer även av dessa böcker som är riktigt bra, även dessa till ett billigt paketpris på 300 kr, inköpspris ca 800 kr. 

Åshöjdens BK, Max Lundgren
Gå på djupet, Marcus Priftis
Lilla boken med sportgrodor
VM Boken, Jesper Högström
Tidernas Elva - Sveriges Största Fotbollshjältar,
Den totala nödvändiga boken med fantastiska fakta om Fotboll, Janne Adeen


DVD:er

Säljer av fyra DVD filmer till ett paketpris på 600 kr - vilket är galet billigt med tanke på dess inköpspris och innehåll. Samtliga DVD:er köptes från bobokonen.se. De två första är tyskproducerade av Schalke 04's tränarguru Peter Schreiner och det material som finns där är fantastiskt bra. Inköpspris: 1200 kr, ditt pris: 600 kr

Koordinationsträning för fotboll
Konsten att spela offensivt
Vän med bollen/vän med bollen i kvadrat/vän med bollen inomhus
Självmål och fotbollstabbar 2


Kurslitteratur Fotbollstränare

Eftersom jag ska flytta till Malmö i september behöver jag sälja av gammalt material som inte behövs längre. Dessa böcker har hjälpt mig enormt mycket under min skolgång och jag hoppas att det även kan hjälpa dig! Inköpspris: 3500 kr, Ditt Paketpris landar på 2000 kr, posta en kommentar om du eller någon du vet är intresserad.Nya Länkar

Fotbolltransfers och Castrol Rankings är två riktigt bra sidor för dig som vill ha extra koll - check them out till höger!

Myt 2: "Sista Målet Vinner"

Alla ni som hört er tränare ropa detta någon gång under träning får jättegärna räcka upp handen. Att lägga in denna regel sent i en match är ganska taskigt mot det lag som leder matchen och förmodligen spelat bättre än motståndarna - alla de sekvenser och minuter som skett dessförinnan blir inte lika mycket värda. Visst tar man på ett sätt bort resultatfixeringen hos spelarna genom att göra detta men samtidigt försvinner även värdet av en spelares prestation: leder man med 5-0 har man antagligen spelat bättre och förtjänar då inte att få vinstchansen borttagen.
Andre Vilas Boas, Chelsea FC

Föreställ er om denna regel hade tillämpats i en Champions League final, år 2004 möttes FC Porto och AS Monaco där de senare blev utspelade och förlorade med 3-0. Redan vid 2-0 var Monaco demoraliserade, tänk då om det hade visats på resultattavlan att "Dernier But Gagne" och Monaco med denna nya oförtjänta andra chans hade vunnit. Hade det då blivit Didier Deschamps och inte José Mourinho som kontrakterats av Chelsea säsongen därpå?
Didier Deschamps, Olympique de Marseille

Jag är fullt medveten om att detta var ett extremt exempel, däremot betyder denna regel att en match vare sig på träning eller i sin vanligaste form inte avgörs under utsatt tid utan istället av ödets nyck under de sista momenten - vad ger en tränare rätten att väga tillbaka oddsen? Jag är en av de som känner att prestation och resultat på träning är viktigt. Att en tränare lägger in en sådan "sista chansen nu" sak beror till stor del på att försöka krama ur den sista motivationen hos det lag som ligger under och inte jobbar lika hårt. Det fungerar på så sätt indirekt som en belöning för det lag som inte har presterat, vilket är totalt fel om man vill bygga ett lag där man kräver att spelarna ska jobba in i det sista, trots underläge och usla odds.Jurgen Klopp, Borussia Dortmund

Såklart kan "sista målet vinner" användas men i så fall endast vid ett dödläge - vid oavgjort. Då har två jämna lag kämpat för att vinna matchen på träningen och det kan fungera som extra tändvätska för att göra en sista rejäl ansträning, att göra "det där lilla extra". Det blir på så sätt Golden Goal (eller Sudden Death, som låter sjukt mycket tuffare) vilket i sin tur kan ge en rejäl boost hos de som är trötta eller relativt omotiverade.
Massimiliano Allegri, AC Milan

Ovanstående tränare kan mycket väl ha ropat detta under sina karriärers gång. Det vore verkligen intressant att se om detta hade fungerat från en annan synvinkel än min egen men efter att själv ha använt det tidigt under mina första tränarår, eftersom man är så van vid det som spelare, så vågar jag påstå att det är en ganska orättvis regel.


Sorg är det när ännu ett par predators har gått sönder, nu har jag bara ett par. Får vänta till säsongen är över innan jag skaffar mig ett par nya - lär bli ett par F50 denna gång.

[NJKC]

Notice

Det är mycket som händer just nu, både i världsfotbollen och för egen del så det blir en serie med små notiser utan någon riktig röd tråd eller kopplat sammanhang - hoppas att det smakar ändå. Kan nämna att jag tänker sammanfatta min SSC vistelse, men det kommer senare. Grattis Uruguay!

 


Fan vad roligt att Alexis Sanchez äntligen blev klar efter allt snack, frågan är bara om han kommer att leverera men i världens bästa lag och med alla sjuka passningsspelare där så vore det konstigt om han inte passar in. Jag känner att Barcelona har agerat smart gällande försäljningarna av talangerna Bojan och Romeu, där de har fått bra betalt för dem samtidigt som de får rätten att köpa tillbaka dem efter något år: floppar de har Barca fått en rejäl summa för dem, lyckas de återvänder de till Barca för en rimlig summa. Samtidigt har Barca kickat JDS och förlängt med Thiago. Nu känner i alla fall jag att det inte saknas något i truppen då de har fått svar på att Thiago håller och förstärkt sitt anfall i form av Sanchez och relativt okände Kiko samt återvändande Keirrison.

 


Vi har bjudits på några grymma transfers hittills men några riktiga bomber ska väl kunna smälla av innan Silly Season är över. Mina förhoppningar är att Premier League värvar in fler stora stjärnor eftersom det i min mening inte finns topp fem världsspelare där. Närmast är Rooney dock, före i övriga Europa är åtminstone Xavi, Messi, Iniesta, Pique, Ronaldo, Sneijder, Etoo, Thiago Silva, Schweinsteiger, Neuer och kanske någon till.

 

 

Träffade Olof Mellberg för typ tio dagar sen, han såg faktiskt lika "Vikinga aktig" ut som på TV - men mer om det senare.

 

Är ett stort fan av John Guidetti, tycker inte att han är divig eller överdrivet kaxig - känner mest att han marknadsför sig själv på ett smart sätt. Maken till träningsflitigare kille får man leta efter och att City inte ville släppa honom är helt fantastiskt med tanke på vilken stor satsning de gör. För min del får de gärna göra sig av med Tévez, Balotelli, Adebayor och Dzeko om det innebär speltid för "Big Man Guidette".

 


Ikväll är det tydligen träningsmatch med Stehag och för egen del blir det väl ett kortare inhopp eftersom jag inte kunnat träna på sistone eftersom jag varit i Norrköping. I den interna ledarmatchen på Sports Camp gjorde jag i vart fall hat trick i 5-2 segern så viss form har jag även om jag inte har tränat allt för hårt på sistone.

 


Imorgon är det träningsstart för Höörs IS Juniorer, vi vann vårserien trots allt vilket är enormt roligt för grabbarna och det är min första serieseger som tränare och förhoppningsvis inte sista. Konkurrensen i laget är för närvarande väldigt hård och det är en riktigt bra kull som kan komma att förstärka A-laget till nästa säsong.

 


Tidigare nämnde jag att det är klart att jag får ansvar för Landskronazonens P97 LTU (Lokal Talang Utveckling). Det är ett bra steg i karriären och det är tydligen få som får den chansen - bara att tacka, ta emot och sen göra sitt absolut bästa. Lokal talangutveckling är extremt viktigt och förhoppningsvis kan klubbtränare som inte har någon stegutbildning få inspiration därigenom, det handlar i korta drag mest om att höja kvaliteten på våra inhemska spelare tidigt. Nu har jag även gjort klart med permanent målvaktstränare samt lokal för de första lägren.

 

 

Nejfan, nu måste jag styra upp ett par saker. Skaffat ny TV och tydligen måste nya sladdar köpas om man ska kunna koppla det till PS3an och datorn - önskar att jag var mer intresserad av sådana grejer.

[NJKC]


Grattis JapanÄr på Stadium Sports Camp i Norrköping, så det är svårt att uppdatera bloggen i nuläget eftersom det är så mycket som händer. I korthet är det i alla fall sjukt roligt här. Vidare är det jättekul att Sverige knep bronset i dam VM, samtidigt blev det klart för ett par dagar sedan att jag numer får ansvar över Landskronazonens LTU för P97 vilket känns fantastiskt roligt. Ser även fram emot att dra igång träningarna med mina juniorer om åtta dagar - är verkligen laddad då det visade sig att vi vann vårsäsongen efter sex vinster och en förlust. [NJKC]


Värvningar, del 1

Vill bara bidra med en liten notis om vilka "stora" värvningar som gjorts hittills samt ett par spekulationer om värvningar som kan göras.

Gael Clichy från Arsenal till Manchester City. Succéfaktor: 3. Hård konkurrens på den positionen i nuläget med Kolarov, Boateng och Bridge men City lär med största sannolikhet göra sig av med någon av dem. Det är synd på Boateng då han imponerade väldigt i VM för tyskarna. Men hoppas att han går till Bayern München. Clichy passar bra in i City, god fart i honom.
Nuri Sahin från Borussia Dortmund till Real Madrid. Succéfaktor: 2. Trist att han lämnade, Dortmund är årets stora utropstecken i Europa men det är stor risk för att de inte kan löpa linan ut nästa år i Champions League och Bundesliga om truppen är för tunn. Real har massvis med bra spelare på Sahin's position, tycker att det är slöseri med så fina pärlor - blir han en ny Canales?
Hamit Altintop från Bayern München till Real Madrid. Succéfaktor: 2. Även detta en märklig värvning av Real Madrid. Vem ska han kliva in före i laget? Real måste verkligen få några spelare sålt om han ska få sin chans, däribland Kaká som inte verkar så sugen på det. Kompetent spelare men känns mest som utfyllnad i nuläget.
Charlie Adam från Blackpool till Liverpool. Succéfaktor: 4. En spelartyp som Liverpool behöver i nuläget, med tuff attityd och hårdför spelstil ger Adam god konkurrens åt Raul Meireles och understöd till självklare Gerrard. Fansen har han redan på sin sida som aktivt verkar arbeta för att göra Liverpool "mer brittiskt". Det är såklart inte rasistiskt menat från dem, det beror bara på den flod av utländska spelare som Rafa Benitez värvade in som inte höll måttet, t ex Insua, Leiva, Babel, N'gog, Aquilani med fler.
Fábio Coentreão från Benfica till Real Madrid. Succéfaktor: 4. En klockren värvning skapt för Mourinho: en disciplinerad portugisisk försvarsspelare. Antagligen lägger han beslag på vänsterbacksplatsen samtidigt som Marcelo flyttas upp en bit i banan där han varit fantastisk när han fått chansen. Frågan är dock hur länge Mourinho orkar med Di Marias filmande?
Miroslav Klose från Bayern München till Lazio. Succéfaktor: 3. Jag garderar mig här, har stor respekt för Klose och tror att han med sin rena strikerförmåga säkert kan nicka in samt stjäla flera mål, frågan är bara om han blivit lite för gammal? Lazio kan behöva hans tyngd där framme och går det bra i början får han definitivt en riktigt bra säsong - men om han inte får speltid tryter tålamodet.
Alou Diarra från Bordeaux till Marseille. Succéfaktor: 4. Franske landslagsmannen är en av de som varit stabilast de senaste åren och jag tror nog att han kommer att göra väldigt väl ifrån sig. Marseille har en väldigt spännande trupp i år med t ex Mandanda, Gignac och Lucho och de har potential att göra väl ifrån sig även i år.
Kommande värvningar...?
Alexis Sanchez
från Udinese till Barcelona, succéfaktor: 4
Cesc Fábregas från Arsenal till Barcelona, succéfaktor: 4
Gervinho från Lille till Arsenal, succéfaktor: 2
Wesley Sneijder från Inter till Manchester United, succéfaktor: 5
Carlos Tévez från Manchester City till Real Madrid, succéfaktor: 4
Luka Modric från Tottenham till Chelsea, succéfaktor: 4
Ricardo Ferreira från Porto till Milan, succéfaktor: 2
Christian Eriksen från Ajax till Milan, succéfaktor: 3
Dimitar Berbatov från Manchester United till Juventus, succéfaktor: 3
Sergio Agüero från Atlético Madrid till Juventus, succéfaktor: 5
Samir Nasri från Arsenal till Manchester United, succéfaktor: 3

[NJKC]

Fotbollsläger

För er som är intresserade av fotbollsläger i utbildningssyfte och underhållningsvärde med mera men inte vet riktigt vilket tåg ni ska hoppa på (eller vilket läger ni ska skicka era barn till) så kommer jag här göra jämförelser mellan de läger som jag har deltagit på. Vidare information finns på de diverse hemsidorna som jag har länkat till. Jag har satt betyg på dessa läger utifrån en poängskala mellan 1-5 där 1 är sämst och 5 är bäst. Detta har samlats till ett slutbetyg.

STS Chelsea FC Football Camp är ett läger som tar plats i London där grupper från olika länder samlas för att lära sig engelska samt instrueras av skickliga ungdomsledare från en av världens bästa klubbar, Chelsea FC. Lägret sker över två veckors tid och medför en upplevelse man sent kommer att glömma.
Träningar: 3
Utbildning: 3
Mat: 2
Sevärdheter: 5
Underhållningsvärde: 5
Stressfaktor: 1
Kostnad: 2
Boende: 2
Organisation: 2
Medarbetare: 2

CFCFC
medförde ett fantastiskt äventyr om man inte varit i London tidigare. Det märktes att spelarna verkligen uppskattade att gå på sightseeing och shoppa i centrala London samt uppleva Wembley, Stamford Bridge, Madame Tussaud's med mer. Samtidigt är London en världsmetropol och att se saker som the Tower eller Big Ben är imponerande vilket höjer betyget. Träningarna skiljer sig inte i kvalitet av vad vi erbjuder i Sverige och utbildningen i Engelska och fotboll är inte märkvärdig alls - det är snarare så att Chelseas namn används ganska falskt eftersom ledarna där inte direkt tillhör eliten samtidigt som man inte får uppleva något av Chelsea's egentliga organisation. Vad som drar ner betyget är maten och boendet som överlag är uselt, man ska ha tur om man hamnar hos en bra värdfamilj. Det kostar hela sjutton lax samtidigt som ungarna måste ha pengar med sig också - så räkna med tjugo lax minst. Stressen var mördande och arbetssituationen horribel vilket smittade av sig på spelarna, samtidigt fick man kinkigt nog inte ens titta mot Chelseaproffsens del av området - vilket är skitlöjligt, det hade höjt betyget avsevärt om en Chelsea spelare kom dit och svarade på lite frågor, nu blev alla kids besvikna istället. Nåja, fick se tanige Benayoun iaf - bredvid honom såg man ut som The Terminator.
Slutbetyg: 2.7

Stadium Sports Camp
är ett deltagarmässigt enormt läger i Norrköping där flera idrotter hålls samtidigt, förra året var närmare 6000 deltagare där under fyra veckor förra sommaren - vilket ger hela 1500 ungdomar/vecka. Lägret är över en veckas tid, men man kan arbeta två veckor på raken om man så önskar.
Träningar: 4
Utbildning: 2
Mat: 3
Sevärdheter: 3
Underhållningsvärde: 5
Stressfaktor: 4
Kostnad: 5
Boende: 3
Organisation: 4
Medarbetare: 4

SSC kan stoltsera med flera träningar där man som ledare får ett igenomtänkt kompendium med bra övningar. Eftersom åldrarna är så varierande varierar utbildningsnivån, jag hade t ex tioåringar där det mest blir teknik och inte ett helhetstänkande. 3400 kostar hela kittet vilket är extremt rimligt med tanke på hur mycket deltagarna får för priset och det är non-stop roligt då aktivitetscentret ser till att barnen i princip sköter sig själva mellan träningarna. På aktivitetscentret finns massvis med roliga saker att göra, t ex en kamera som mäter hur hårt man skjuter och en maskin där man kan skapa löpsedlar. Förra året kom Seb Larsson dit och skrev autografer och de ser alltid till att en kändis kommer på besök samtidigt som man har chans att se en IFK Norrköping match, i år ska jag kolla på MFF. Vidare kan man testa på andra aktiviteter, som exempelvis rullstolsbasket. Medarbetarna är toppen och organisationen är extremt genomtänkt, som ansvarig ledare får man hjälp av en duktig biträdande ledare vilket gör jobbsituationen mycket bra och är man stressfri blir även spelarna harmoniska.
Slutbetyg: 3.7

Svenska Fotbollsförbundets Regionala Zonläger är utbildningsläger och uttagningsläger som sker för de ungdomar som anmäls av sina föreningar då de är tretton och fjorton år gamla. Att delta som trettonåring på utbildningsläger är att rekommendera då de sedan förstår bättre vad som väntar när de är fjorton. Att vara med på zonläger medför att man som ungdomsspelare gör sig ett namn vilket kan leda till regionsläger, regionsrepresentation, landslagsrepresentation och att man snabbare kan få proffskontrakt om man visar framfötterna.Träningar: 4
Utbildning: 4
Mat: 5
Sevärdheter: 1
Underhållningsvärde: 2
Stressfaktor: 5
Kostnad: 5
Boende: 2
Organisation: 4
Medarbetare: 5

Zonläger är ett bra koncept för att kartlägga yngre spelare och försäkra sig om att svensk fotboll går framåt, därav det höga betyget för träning och utbildning. Det kan däremot ifrågasättas hur nyskapande träningarna är, det känns stundtals som att övningarna förenklas för ledarnas skull - mer komplexa och funktionella övningar avslöjar ofta sämre spelare, men också sämre instruktörer. Maten är jättebra, likaså kostnaden. Boende är endast aktuellt då man kommer vidare till diverse regionsläger. Man jobbar väldigt intimt och det blir därför väldigt viktigt med bra medarbetare och god organisation, vilket enligt min erfarenhet är väldigt bra.
Slutbetyg: 3.2

Sweden Sport Academy
sker över en vecka på olika destinationer såsom Helsingborg, Falköping, Bålsta och Sandared. Det är bra träninger eftersom man får mycket kreativ frihet som instruktör samtidigt som de utöver dessa erbjuder daglig fysisk träning, teorilektioner samt specialanpassad målvaktsträning.
Träningar: 5
Utbildning: 4
Mat: 4
Sevärdheter: 3
Underhållningsvärde: 3
Stressfaktor: 2
Kostnad: 4
Boende: 2
Organisation: 3
Medarbetare: 3

SSA får höga betyg för träningar samt utbilning. Maten är väldigt god och i Helsingborg där jag var fick man se bra matcher, träffa spelare samtidigt som staden i sig är väldigt fin vilket ger ett godkänt betyg i sevärdheter och underhållningsvärde. Kostnadsmässigt känns det absolut rimligt med 2.995 sek. Vad som rejält drar ner på betyget är att det är många spelare som delar logi vilket skapar irritation och dålig sömn. Medarbetarna var väldigt bra, men vissa undrar man verkligen vart de fått tag på.
Slutbetyg: 3.3

Ranking
1. Stadium Sports Camp, 3.7
2. Sweden Sports Academy, 3.3
3. Zonläger, 3.2
4. Chelsea Football Camp, 2.7

[NJKC]

Sweden Sport Academy

En veckas arbete är över för min del på Sweden Sport Academy och det var en väldigt härlig erfarenhet. Vill förvarna er att detta är ett långt inlägg för två anledningar: 1, det var längesen jag bloggade pga semester och jobb samt 2, det hände mycket under lägret som är nämnvärt.
Första dagen i Helsingborg blir vi ledare såklart överösta med arbete. För egen del var jag definitivt beredd på detta, även om jag var ganska trött efter intensivt midsommarfirande i Göteborg. Två ledare ämnade inte att dyka upp, varför vet jag inte. En tredje valde att åka hem för att "hennes hund var sjuk." Detta kom för lägligt för att inte tolkas som en patetisk bortförklaring men vissa är helt enkelt inte skapta för en viss form av arbete. Jag personligen kan inte göra saker som jag inte är intresserad av - som t ex matematik. Visst kan man känna viss förståelse när någon får känslan av att vara otillräcklig, men det är ändå direkt fegt att inte ens försöka Walk the Line.


Sömnpiller, tyvärr men kul att se främst Wiland och Thern.

När såväl ungdomarna dök upp
introducerades jag för arton stycken bestående av tio killar och åtta tjejer - den största gruppen på lägret. Det var enormt spännande att ta hand om både killar och tjejer igen, vilket jag även gjorde förra sommaren under Chelsea Football Camp. Det känns på något vis som att det blir en lugnare stämning när det blandas. Jag hade stor tur att inte få en samling busfrön, första dagen testades såklart vissa gränser men det blev snabbt ett härligt lugn blandat med ömsom harmlösa bus och pranks.


Got a Little Captain in you?

Appropå pranks så var vi ledare inte heller sena med att skoja till det. Jag startade genom att ta loss fjädrar i de ihopfällbara sängarna som vi använde, resultatet blev att man föll i golvet då man ämnade att sätta sig ner i sängen. Som respons flyttades min egen säng till mina spelares rum med en söt lapp som killarna faktiskt köpte. Senare valde fem av oss ledare att samla alla deltagarnas skor i sopsäckar och hälla dem över två andra ledare när de låg och sov. Som svar fyllde de våra tandkrämstuber med fotkräm - som tur var svalde ingen av oss "A Fist Full of Foot Cream" pga olika anledningar.


Det var faktiskt jag som skrev lappen...

Ett par nämnvärda aktiviteter
i urval var att vi såg HIF ta emot FCK i en tråkig 0-0 match, desto roligare var det att få ta i hand med Erik Edman och se Simon Thern, vars hype är berättigad - vilken mottagningsteknik killen har, behöver inte sakta ner eller ändra riktning! Alexander Gerndt skrev autografer till kidsen och jag fick se några HIF:are spela "gris". Pär Hansson, lagkapten och tredjemålvakt i landslaget, kom och pratade för ungdomarna en av morgnarna. Pär verkade vara en hårt jobbande person och extremt ödmjuk, ni vet: den typen av person man unnar framgång. Hoppas verkligen att hans mål att bli proffs realiseras.


Pär Hansson pratade om träning och framtiden

Rent fotbollsmässigt var deltagargruppen jämn, tjejerna höll jämna steg med killarna vilket förslagsvis kan bevisa mångas teorier om att damfotbollen utvecklats enormt under det senaste decenniet. Det kommer däremot tydliga skillnader när killarna når puberteten och kan utveckla mer kraft i allt de gör på planen, men i tretton, fjortonårsåldern kan tjejer verkligen mäta sig med killar. Under träningspassen tränade vi bland annat skott, spelvändningar, passningar, medtagningar med mera.


Men at Work

Det var under fotbollspassen som jag kände att jag kunde koppla av, även om det är den mest krävande delen av arbetet som jag utför så är jag numer så van och bekväm i dessa situationer att allt flyter på. Vad Sweden Sport Academy till viss del saknade var en övergripande tydlighet i sin organisation samt fördelade arbetsuppgifter. I min mening är jag anställd där för att vara fotbollstränare, inte för att städa toaletter. En del av jobbet är såklart att vara spontan, men detta stod inte riktigt i arbetsbeskrivningen och det var också därför jag inte anmälde mig att göra det - andra s.k "arbetsuppgifter" fick jag därmed bita ihop och fixa.


Justice League!

Även om det var viss irritation kring upplägget
så är jag nöjd, jag har världens bästa jobb som får instruera drivna fotbollstalanger och det ska inte tas för givet - men jag antar att man blir mer kräsen ju mer man vänjer sig vid god standard. Kärleken till sporten och till ungdomarna gör att all annan skit faktiskt, såhär i efterhand, kan vara acceptabel - och det var ett riktigt lyckat läger.

[NJKC]

RSS 2.0