Världens Bäste Målvakt

Satt och tittade på Lyon mot Real Madrid och kom fram till att Iker Casillas förmodligen inte är världens bästa målvakt vid närmare eftertanke då han misslyckats att plocka ner ett tämligen enkelt inlägg av Michel Bastos. Men det väckte en stor följdfråga: "Vem är egentligen världens bäste målvakt...?"



Iker Casillas

Tidigare i min blogg så har jag uttryckt mig om att målvakter inte får såpass mycket credit som de förtjänar. Den senaste att bli nominerad till "världens bäste spelare" var väl Oliver Kahn efter hans fantastiska VM i Japan/Sydkorea år 2002 men efter det då? Efter över åtta år så är målvakter fortfarande inte riktigt med i snacket om att vara världens bästa spelare fast det är den absolut viktigaste och mest utsatta positionen. När en målvakt visas ut så kommer en ny alltid in eftersom alla vet att: "man inte kan spela utan målvakt!"



Oliver Kahn

Det närmaste man kan komma när det gäller att se vem som egentligen är bästa målvakten i världen är "IFFHS World's Best Goalkeeper" där statistiker och experter från sex länder röstar om vem de anser vara bäst. Intressant är att ovan nämnda Iker Casillas vunnit tre år på raken, vilket innebär att min tanke om att han inte är bäst bör vara totalt felaktig. Även om denna lista är demokratisk så har den en direkt svaghet vilket är att den är omedelbart subjektiv - hur kan man då vara objektiv? Vill påpeka att denna högt ansedda utmärkelse rankade, för mig förvånande nog, Jose Cevallos som nr 6 och Andris Vanins som nr 10 år 2008 men nu är det kanske jag som är subjektiv, eller?




Hugo Lloris

Inför säsongen 2010/2011 så rankade IFFHS målvakterna såhär:
1. Iker Casillas, Real Madrid
2. Julio César, Inter
3. Petr Cech, Chelsea
4. Manuel Neuer, Schalke 04
5. Maarten Stekelenburg, Ajax
6. Victor Valdés, Barcelona
7. Fernando Muslera, Lazio
8. Edwin van der Sar, Manchester United
9. Gianluigi Buffon, Juventus
10. Tim Howard, Everton




Victor Valdés

Fotboll är och kommer alltid att vara ett lagsspel och i ett försök att vara objektiv gällande denna extremt komplexa fråga så har jag gjort en sammanställning för att skapa debatt, eftersom jag faktiskt inte vet hur man på bästa sätt avgör vem som är världens bäste målvakt eller världens bäste spelare överlag (Sneijder eller Messi...?). Det finns tyvärr inte tillräckligt mycket statistik eftersom fotboll är så oregelbundet, intensivt och komplext: på hundra meter ser man klart och tydligt att Usain Bolt är bäst eftersom hans resultat är mitt framför näsan. Vem av 2010 års "bästa målvakter" från listan ovanför faller bort och vem tror ni kommer in? Här är sammanställningen!



Edvin van der Sar

Bedömningen avser hur målvakter har presterat i förhållande till sitt klubblags resultat under säsongerna 08/09 & 09/10 samt under VM 2010. Märk väl att detta är de absolut största forumen som har räknats in, det är som man säger "the cream of the crop" som fått all fokus.

Champions League
1p kvartsfinal
2p semifinal
3p final
4p slutsegrare


1. Victor Valdés - Barcelona, 6p
2. Hans-Jörg Butt - Bayern München, 4p
2. Edvin van der Sar - Man Utd, 4p
2. Julio César - Inter, 4p
5. Manuel Almunia - Arsenal, 3p
6. Hugo Lloris - Lyon, 2p
6. Petr Cech - Chelsea, 2p
7. Pepe Reina - Liverpool, 1p
7. Hélton - Porto, 1p
7. Diego López - Villareal, 1p
7. Cedric Carasso - Bordeaux, 1p
7. Igor Akinfeev - CSKA Moskva, 1p

Seriespel (Europas fem största ligor)
1p fyra
2p trea
3p tvåa
4p etta


La Liga

1. Victor Valdés - Barcelona, 8p
2. Iker Casillas - Real Madrid, 6p
3. Andrés Palop - Sevilla, 3p
4. César Sanchez - Valencia, 2p
5. David de Gea - Atlético Madrid, 1p

Premier League

1. Edvin van der Sar - Man Utd, 7p
2. Petr Cech - Chelsea, 6 p
3. Pepe Reina - Liverpool, 3p
3. Manuel Almunia - Arsenal, 3p
5. Heurelho Gomes - Tottenham, 1p

Bundesliga

1. Hans-Jörg Butt - Bayern München, 7p
2. Diego Benaglio - Wolfsburg, 4p
3. Manuel Neuer - Schalke 04, 3p
4. Sven Ulreich - Stuttgart, 2p
4. Tim Wiese - Werder Bremen, 2p
6. René Adler - Leverkusen, 2p

Serie A

1. Julio César - Inter, 8p
2. Christian Abbiati - Milan, 4p
3. Doni - Roma, 3p
3. Gianluigi Buffon - Juventus, 3p
4. Luca Castellazi - Sampdoria, 1p
4. Sebastien Frey - Fiorentina, 1p

Ligue 1

1. Steve Mandanda - Marseille, 7p
2. Cedric Carasso - Bordeaux/Toulouse, 5p
2. Hugo Lloris - Lyon, 5p
4. Olivier Sorin - Auxerre, 2p
5. Mickaël Landreu - Lille, 1p

VM
2p kvart
3p fyra
4p trea
5p final
6p seger

1. Iker Casillas - Real Madrid, 6p
1. Maarten Stekelenburg - Ajax, 5p
3. Manuel Neuer - Schalke 04, 4p
4. Fernando Muslera - Lazio, 3p
5. Julio César - Inter, 2p
5. Richard Kingson - Blackpool, 2p
5. Sergio Romera - AZ Alkmaar, 2p
5. Justo Villar, Valladolid, 2p

Sammanställning (topp tio)
1. Julio César - Inter, 14p
1. Victor Valdés - Barcelona, 14p
3. Iker Casillas - Real Madrid, 12p
4. Hans-Jörg Butt - Bayern München, 11p
4. Edwin van der Sar - Manchester United, 11p
6. Petr Cech - Chelsea, 8p
7. Hugo Lloris - Lyon, 7p
7. Steve Mandanda - Marseille, 7p
7. Manuel Neuer - Schalke 04, 7p
10. Cedric Carasso - Bordeaux/Manuel Almunia - Arsenal, 6p




Petr Cech

Bubblare
Maarten Stekelenburg, 5p. Värd att nämna även om hans Ajax inte når framgångar i Champions League så kom han tvåa i VM med sitt Holland och fick således fem poäng.



Maarten Stekelenburg

Denna objektiva sammanställning som baserats på målvaktens prestation i förhållande till lagets resultat visar att det är fem målvakter som sticker ut från mängden. Vad som blir en rejäl rundgång är att de alla utsätts för deras tränares åsikter och eftersom de är proffs så bör vi anta att de vet bättre än oss.




Manuel Neuer

Hans-Jörg Butt ligger på delad fjärdeplats med van der Sar - den senare har slutat med landslagsfotboll och kan därmed inte få poäng därifrån medan Butt var tredjemålvakt i VM bakom de yngre förmågorna René Adler (1p) från Leverkusen och Manuel Neuer (7p) från Schalke 04. Vad är det egentligen som bevisar att den ena är bättre än den andra när båda är i samma ålder, overksamma i landslag och spelar för klubblag som presterat exakt lika bra?




Hans-Jörg Butt

Buffon som var världens nionde bästa målvakt enligt IFFHS, fick efter dessa två år endast 3 poäng på sammanställningen; hur kommer det sig, när han till och med var skadad under VM, att han låg före Hugo Lloris (7p) vars Frankrike också floppade totalt redan i gruppspelet? Buffon är ett typexempel på någon som haft stor fördel av mediahype och det är kanske dags att lägga ner? IFFHS har, generöst nog, under åren utsett honom till "Världens Bästa Målvakt" år 2003, 2004, 2006 och 2007, som näst bäst år 2008 och 2009, som tredje bäst år 2001, 2005 samt femma år 1999 och 2002 och till sist nia efter år 2010. Säsongen 06/07 spelade Juventus i Serie B och har inte vunnit Serie A sedan återkomsten och inte Champions League sedan säsongen 02/03. Italien åkte tidigt ur VM 2002 och EM 2004.



Gianluigi Buffon

Längre ner på sammanställningens topp tio har vi två målvakter som är förhållandevis okända, i alla fall i Sverige; Carasso står för Girondins de Bordeaux och Mandanda för Olympique Marseille och de båda har haft stora framgångar i ligaspel och Champions League. De ligger före "större" målvakter som Sebastien Frey, Christian Abbiati, Doni, Buffon och René Adler men är inte särskilt omtalade; det beror säkert på att mediebevakningen av den franska ligan är minimal här i Sverige - vi vet t ex om att Tim Howard spelar för Everton när de ligger på fjortonde (!) plats i Premier League medan Mandanda's Marseille ligger trea i den mycket hårda Ligue 1 som levererat två lag (av två möjliga) till Champions League's åttondelsfinal (däribland Marseille) - ändå var Howard inför säsongen ansedd som världens tionde bästa målvakt. USA är för den delen en ruskigt överskattad fotbollsnation som aldrig kunnat gått vidare från varesig Sydamerikanska eller Europeiska kvalen - men det får vi aldrig veta.  



Steve Mandanda

Sammanställningen avslöjar till sist något mycket spännande och det är att Julio César och Victor Valdés ligger före Iker Casillas som, ovan nämnt, blivit utsedd till världens bäste målvakt av IFFHS tre år i rad. Under dessa tre år har Real Madrid endast vunnit en titel, däremot vann Spanien EM och VM Guld. Ofta hör man kommentaren att "vem som helst hade kunnat stå i Barcelona" eftersom de har stort bollinnehav och släpper till få målchanser, precis som det spanska landslaget. Hade Spanien kunnat vinna ett VM med Valdés i mål istället? Det får vi aldrig veta men ser man till klubbprestation så: ja, Valdés hade mycket väl kunnat vinna ett VM som förstemålvakt för Spanien men rent subjektivt svarar de flesta nej eftersom Casillas, som alla vet, är "världens bäste målvakt."




Julio "Blue Steel" César - Världens Bäste Målvakt...?

[NJKC]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0