Svenska Spekulationer

Det har under veckans gång börjat spekuleras kring den nya säsongen av Allsvenskan. Med största sannolikhet beror det på januariturnén för landslaget, som bara tar med sig allsvenska spelare, samt Copa del Sol där Malmö FF och IFK Göteborg deltar i år. Våra regerande mästare Malmö blev stoppade av Spartak Moskva i åttondelsfinal med 2-1, däremot var förlusten inte bitter i MFF lägret. Roland Nilsson hävdade efteråt att flera spelare varit febersjuka och därför blivit satta åt sidan, lägg därtill att de hade gott om chanser att kvittera under de sista tio minuterna. Malmö kan få två matcher till, förutsatt att de besegrar Rapid Bukarest som förlorade mot Rosenborg på straffar. IFK Göteborg imponerade mot Tromsö och möter nu FC Karpaty - ett överkomligt motstånd.




Elfsborg som kommer att kriga i toppen för sjätte året i följd slog ett tamt Helsingborg och det utan nyförvärvet David Elm samt med uppflyttade juniorspelare; Calle och Anton Wede fanns i startelvan, liksom Johan Larsson och Niklas Hult - det ska nämnas att dessa spelare är 20 år gamla. 19-årige Anton Lans och 18-årige Oscar Hiljemark fick också hoppa in. Helsingborg har gjort sig av med två starka spelare från fjolåret; Joel Ekstrand, Udinese och Marcus Lantz, Landskrona BOIS - själv hoppas jag att de har yngre förmågor som kan fylla på underifrån (t ex Simon Thern om han är redo) och kanske ett nyförvärv som ger extra spetskompetens, t ex Peter Larsson från FC Köpenhamn.




För egen del är det dessa fyra lag som verkar störst just nu, men intressant är situationen för flera andra lag som t ex Halmstad som ligger i ett skifte när Josep Clotet Ruiz (fd Ass i MFF) tagit över efter Janne Andersson - två män med helt olika stilar. Med spansk flärd spottar kanske Halmstad upp sig efter några år av tråkigt spel? Ska de dock lyckas med det behöver de en toppforward vilket de har haft brist på ett bra tag. På tal om Janne Andersson så har han tagit över nykomlingarna IFK Norrköping, som jag välkomnar stort, vilka kommer från en stark säsong i Superettan. De har varit aktiva under transferfönstret och värvat Abbas Hassan (Mv), Mathias Florén (B), Astrit Ajdarevic (MF), Martin Smedberg (MF) och Joonas Tamm (FW), de verkar ha föredetta Allsvenska profilerna Johan Arneng och Bobbie Friberg da Cruz på gång utöver dessa. Jag hoppas att de kan röra om i grytan och slå sig in i Allsvenskan igen där de hör hemma.




Gällande januariturnén så gav den hintar om vilka spelare som närmat sig en plats i EM kvaltruppen mot Moldavien. De spelare som har bäst chans på detta (förutom Anders Svensson såklart) bör vara Alexander Gerndt, Tobias Hysén, Adam Johansson, Gische Molins och Jiloan Hamad. Vidare så undrar jag över statusen på t ex Joel Ekstrand (Udinese), Jonas Olsson (WBA), Ivo Pekalski (Malmö FF), Samuel Holmén (Istanbul B.B), Denni Avdic (Werder Bremen) och Marcus Rosenberg (Racing). De skulle kunna få sin chans i träningsmatcherna på Cypern.




De som definitivt borde vara med av de som ännu inte är "hemma" i landslaget är Albin Ekdal (Bologna), Jonas Olsson (WBA), Martin Olsson (Blackburn) och Kennedy (Racing). Alla dessa har haft starka säsonger i sina klubblag och har flera landskamper i sig. Fredrik Ljungberg i landslaget känns passé för mig just nu, han var en av de bästa under den "moderna storhetstiden" men det kanske är bäst att låta det minnet inte bli korrumperat av ett statiskt gästspel i Erik Hamréns: "Det Nya Landslaget"




P92 ska på turné i La Manga och truppen är färdigställd och de, för mig, tyngsta namnen Som borde hållas koll på är Simon Thern (Helsingborg), Viktor Claesson (IFK Värnamo), Dardan Rexhepi (Malmö FF), Alex Nilsson (Malmö FF) och Niklas Bärkroth (IFK Göteborg). John Guidetti är också född -92 men är antagligen aktuell för U21 landslaget. P93 samlas på Bosön och ur en väldigt stor trupp så är det svårt att ta ut någon som sticker ut för min del - följ länken så kanske ni lyckas bättre med det. Jag hoppas verkligen att vi får se någon av dessa talanger blomma ut rejält denna säsong. Förra året tyckte jag att främst Agon Mehmeti var den mest lovande som jag såg i Allsvenskan - vad tycker ni själva?

[NJKC]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0