Höörs IS Juniorers vårsäsong 2011

Försäsong

Att ta hand om Höörs IS juniorlag innebar en utmaning för mig. De hade i ett par säsonger underpresterat, vilket spelarna var väl medvetna om, främst på grund av brister i spelets grundförutsättningar. Det rådde dock ingen brist på individuella viljor och förmågor. En bas med spelövningar som fokuserade på defensivt ansvar och spelarnas offensiva kreativitet användes därför – med den tillgängliga spelartruppen i åtanke ville vi ha spelare som tar målmedvetna löpningar. Det är i efterhand tydligt att detta har lett till högre passningstempo och att spelarna ställer krav på varandra på ett mer respektfullt sätt.

 

Inför säsongen utsågs Mergim Rama till lagkapten samt Andreas Svensson och Astrit Azemi till vice lagkaptener, de har haft vissa ansvarsområden som exempelvis den generella uppvärmningen och rörlighetsträningen vilket de har skött föredömligt. Spelarrådet avskaffades eftersom jag personligen föredrar att spelarna kan prata med mig och lagledare Stefan Mårtensson direkt om de upplever att något inte stämmer. Jag inbillar mig att detta ger en bättre tvåvägskommunikation.

 

För att förbereda oss inför säsongspremiären mot Nosaby IF planerades sex träningsmatcher in. Endast fyra av dessa spelades då Hörby FF och Klippans FF inte fick ihop tillräckligt många spelare för att möta oss. De fyra matcher som spelades resulterade i en förlust och tre vinster. En av vinsterna kom i lokalderbyt mot Eslövs BK där spelarna ställde allt till rätta efter dubbelförluster förra säsongen, våra uppspel och positionsförsvar gav ett enormt övertag. Denna övertygande 3-1 seger var avgörande för den fina form som juniorlaget visat under vårsäsongen; det har märkts att de spelar med både självförtroende och sammanhållning.

 

 


 


Vårsäsongens inledning

 

Säsongspremiären mot Nosaby IF blev precis som en premiär ska vara: högt bolltempo, många målchanser och heta känslor. Inte mindre än åtta spelare från laget hade tidigare under dagen spelat med U-laget och det märktes att flera var sega i benen. Matchen slutade dock med en 2-1 seger efter fina prestationer av bland andra Saba Avdic, Johan Persson, Kenneth Ström och Alex Mårtensson.

 

Den enda egentliga plumpen i protokollet kom borta mot Hässleholms IF där dåliga förberedelser speglade matchens inledning. Tafatthet medförde att HIF tog ledningen tidigt i andra halvlek och behöll den matchen ut. Trots vårt kraftiga spelövertag under den sista halvtimmen stod HIF emot, ibland önskar man att en fotbollsmatch varar mer än 90 minuter. En förlustmatch kommer alltid förr eller senare, spelarna ska ändå vara nöjda då de visade enorm moral efter baklängesmålet. Extra plus till Edvin Djulic och Nderim Shuti.

 

Spelarna spottade sig i nävarna inför de två matcher som följde; med målskillnaden 21-2 på dessa matcher lossnade målskyttet för flera, bland annat Jetmir Rama och Astrit Azemi, som tyvärr var skadad under de tidigare matcherna.

 

 


 


Vårsäsongens avslutning

 

Mot Åhus Horna på bortaplan anlände Höörs IS utan flera spelare pga diverse bortfall inklusive mig själv som arbetade för Skånes FF. Ledarna Tord Nilsson och Stefan Mårtensson måste ha gjort ett fantastiskt jobb då en 2-1 seger togs med hem till Jeppavallen. Vad som sades om matchen är att spelarna inte gör ursäkter för att förlora och tar istället ännu mer ansvar ju sämre förutsättningarna är, den här gången lånade vi flera spelare från P16 laget som enligt uppgift skötte sig alldeles utmärkt. Starke innermittfältaren Dennis Carlsson fick ett extra plus tillsammans med bland andra hårt jobbande Adam Rosell och Andreas Svensson.

 

Inför den tilltänkta seriefinalen mot Önnestad, som omgången innan besegrats av Hässleholm, saknades spelare på nytt pga diverse anledningar. Mina förhoppningar är att spelarna under hösten gör sig mer tillgängliga och prioriterar bort övriga aktiviteter så att de inte krockar med vårt schema – även om vi har en bred trupp och en framgångsrik säsong bakom oss vill vi alltid ha bästa möjliga lag tillgängligt.

 

För att återgå till matchen mot Önnestad så erbjöd planen inte något skönspel. Önnestad var uppenbarligen vana vid detta och varvade hög press med långa djupledsbollar bakom vår backlinje, de flesta blev dock uppsnappade av mittbacksparet Kenneth Ström/Mergim Rama som var kvickare än motståndarnas forwards. Önnestad hade mer boll men vi är ett svårslaget lag och leder med 2-0, båda gjorda av utmärkte Jetmir Rama, tills den 85e minuten då ett självmål vid en fast situation ger Önnestad hopp. Vi håller dock ut och vinner matchen med 2-1. Önnestad var utan tvekan det bästa laget vi mött i år och de la, liksom oss, inga fingrar emellan i närkamper och gjorde allt i deras makt för att vinna matchen. Rättvist var det dock med en seger för Höör med ett extra plus för Simon från P16 laget som förstärkte oss i kassen.

 

Inför säsongens sista match mot Åsum gjorde vi och Hässleholms IF, som tidigare förlorat mot Åhus Horna, upp om seriesegern. Nosaby slog Hässleholm med 4-2 vilket innebar att en poäng hade räckt för att Höör skulle ta hem det. Däremot använde Nosaby sig av en avstängd spelare, vilket med största sannolikhet innebär att Hässleholm kommer att tilldömas segern med 3-0. Inför matchen mot Åsum var vi därför tvungna att vinna med 13-0. I halvtid ledde vi med 7-0, Jetmir Rama hade lekstuga med Åsums backlinje, Dennis Carlsson och Astrit Azemi ägde innermittfältet medan Philip Andersson och Mergim Rama städade undan framför eget mål. En seger med 13 mål var inom räckhåll. Det blev tyvärr svårt att behålla tempot och matchen slutade 8-2. Åsum hade flera duktiga spelare och de ska ha beröm för att de inte gav upp inför andra halvlek. Efter matchen tog jag i hand med Åsums tränare som berömde Höörs IS för att vara seriens klart bästa lag, för mig är det en självklarhet även om vi med största sannolikhet hamnar på en respektabel andra plats.

 


Allmän reflektion

Att vi gör bra ifrån oss beror till stor del på att vi strävar efter att skapa numerära överlägen i både anfallsspel och försvarsspel. Ett aggressivare och rörligare positionsförsvar leder till att bollen återtas på ytor där vi har mycket folk och då skapar vi omgående numerära överlägen även i anfallsspelet. Vidare har vi nött uppspel som har gett goda resultat och vi har haft ett genomgående bra tempo med många spelövningar vid träningstillfällena.

 

Vi har en bred trupp, Johan Persson och Jetmir Rama är tillgängliga från seniortruppen och P16 laget ger oss bra understöd. Mike Owuso har uttryckt sig positivt över de som spelat för U-laget och det känns som att vissa har potential att göra genombrott inom en snar framtid, exempelvis Filip Nilsson, Kenneth Ström, Alex Mårtensson, Astrit Azemi och Dennis Carlsson. Det gläder mig samtidigt att Rickard Öberg, Johan Persson och Jetmir Rama har fått sitta på bänken för Hasse Mattisson i A-laget.

 

 

 

 

 

 

Slutord

 

Inför höstsäsongen ska de ansvariga för juniorlaget samtala om vilka förväntningar vi har samt vilka spelare som ska ingå i laget; kvalitet före kvantitet gäller. Det är viktigt för oss alla att kommunikationen från A-lag till P16 lag fungerar så att föreningen och respektive lag gynnas. Mina egna förväntningar är att vi under hösten spelar ännu snabbare och att flera spelare sätta sin egen personliga prägel på U-lag och A-lag i framtiden.

 

[NJKC]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0