Fotbollsskor

Fick ett infall efter att alla mina tre par Adidas Predators slitits sönder och skaffade således nya. Det fick mig att tänka på klassiska fotbollsskor och de helt galna som finns idag. Var i London i somras och besökte Adidasaffärer samt Nike Town som hade en fantastisk VM satsning; är ni i London passa på och köp skor där för de är billigare och finns i många stilar. Fotbollsskor har under det senaste decenniet blivit en absolut vetenskap och märkesföretagen skyr inga medel när de lanserar nya modeller och re-hypar sina klassiska modeller som, på något vis, blir lite bättre varje år. Här kommer några minnesvärda modeller som ni själva säkert känner igen.

Adidas Predator

+ Pålitlig, erbjuder bra bollkontroll, passningar, inlägg och avslut.
+ Skyddar foten genom förstärkt hälkappa och solida syntetblanding.
+ Slitstark.

- Tung, underlättar därmed inte tempoväxlingar.




X FG



PowerSwerve



Precision

Craig Johnston skapade en prototyp 1994 som revolutionerade skoscenen genom de gummiränder som finns över vristen för enklare bollkontrol samt mer fart i skott och passningar. Under åren som gått har även PowerSpine och PowerSwerve utvecklats för hårdare och mer skruvade skott. Populära modeller har genom åren varit Pulse, Accelerator, Mania, PowerSwerve med fler. Den senaste modellen är AdiPower som lär vara något lättare. De mest kända spelarna som har eller haft Predator skor är i urval Zinedine Zidane (som hjälpte till att utveckla PowerSwerve), David Beckham, Xavi, Steven Gerrard, Raúl och Alessandro del Piero. Har använt dessa modeller i flera år och de är utan tvekan mina personliga favoriter.

Adidas Copa Mundial

+ Passformen, tar inte många träningar att bryta in.
+ Designen, extremt enkel då den är helsvart med enkel guldtext på yttersidan och vita adidasränder men otroligt vacker och klassisk

- Erbjuder inte någon märkbar extra effekt gällande bollkontroll, grepp till marken och passningar.





Designades inför VM 1982 i Spanien och har inte ändrats mycket sedan dess. Gjord i 100 % känguruläder, vilket är unikt idag, därmed formas de snabbt och lätt kring ens fot. På senare år så har inte själva skon ändrats men dobbtekniken varierar beroende på vilken typ av underlag man ämnar att spela på. Franz Beckenbauer lär ha varit den mest kände som haft dessa skor regelbundet.

Puma King

+ Passform, gjorda av stabilt och smidigt läder
+ Prisvärda, ofta rabatt i butiker samtidigt som man vet vad man får
+ Historisk bakgrund

- Kan lätt gå sönder där sula möter läder på fotens utsida



Orginalmodellen med Portugal/Eusébio feeling



Puma King Diego Finale

Puma King XL

Lanserades redan 1966 och bars utav en av den tidens bästa anfallare, Eusébio och senare av den tidens bästa mittfältare, Johann Cruyff. Det sägs att det var King modellen som förde upp Puma till den märkesstatus som de har idag då Péle i ett PR stunt bad domaren att få knyta om sina skor innan startsignalen i VM finalen 1970, såklart zoomade en kamera in och trenden var startad. Sedermera har även Diego Maradona burit dessa; så vill man öka sina chanser att rankas bland världens genom tiderna bästa spelare så ska man vid någon punkt i karriären haft Puma King på fötterna. 

Nike Mercurial Vapor

+ Extremt lätta, underlättar tempoväxlingar
+ Stryktåliga
+ Design, kommer i oändligt många färger och stilar

- Snuskigt dyra
- Renodlade matchskor



Superfly 3



MV-I, burna av Ronaldo i VM finalen 2002



MV-V, signerade av Cristiano Ronaldo

De har inte varit med i spelet länge utan kom lagom till VM 2002 och lanserades genom den fantastiska "Burmatchen" med bland andra Roberto Carlos, Luis Figo, Thierry Henry och Hernan Crespo samt Eric Cantona som domare. Det är sällan en skomodell fått sådan genomslagseffekt tack vare ovannämnda reklam samt att Ronaldo vann VMs skytteliga och blev utsedd till världens bäste spelare iförd dem. De har kommit i en oändlig massa olika versioner men kännetecknas framförallt av att de är väldigt tunna för snabb transport samt att de marknadsförs genom tunga namn som t ex Didier Drogba, Zlatan Ibrahimovic och Cristiano Ronaldo.

Ett par bilder från Nike Town, London.






Väntar spänt på returen av Spurs-Milan, kan nog inte vara mer taggad efter vad som hände igår

[NJKC]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0