EM

Nu har EM startat, äntligen! Det tippas en hel del och såhär skrev jag i samband med lottningen inför EM:

Grupp A är på förhand den enklaste gruppen där Grekland ur den svenska seedningsgruppen fick Ryssland, Tjeckien och värdnationen Polen. Den är däremot väldigt öppen: Polen kan skrälla som värdnation, Tjeckien är ett ständigt sovande lag, Ryssland var fantastiska förra EM och Grekerna har kvar sin spelidé från EM 2004 då de vann hela mästerskapet. Arshavin, Pavluchenko, Zyrkov och Probrenyak har inte infriat i Europeiska ligorna och de avsaknar stjärnor, men det tror jag är bra: förra EM tog de sig till semi utan storstjärnor, nu har de flera välkända spelare samt ett par doldisar som t ex Bilyaletdinov från Everton och Beretzutskiy från CSKA. Ryssland vinner och Tjeckien klarar med nöd och näppe av Polen och Grekland.
Grupp B måste ses som den absolut tuffaste och ganska skönt att Sverige slapp den med tanke på att Tyskland och Holland är två av de tre bästa lagen i världen. Tyskland har ett helt fantastiskt lag  med ordentlig bredd, rutin och lovande yngre spelare som Neuer, Hummels, Badstuber, Özil, Götze, Müller, Boateng och Kroos. Danmark kommer inte vidare, deras spelstil är för snarlik ovanstående men de har sämre tempo i det. Portugal kan absolut utmana om Ronaldo är på G och medspelarna kan höja sig ett snäpp, de jobbar åtminstone utan press. Tyskland går som gruppetta vidare tillsammans med Holland, som är helt fenomenala när de inte drabbats av skador.
Grupp C handlar såklart om vem som tar andraplatsen efter Spanien, svårt att säga vilka av Kroatien, Irland och Italien som kan plocka poäng av dem. Irland är tillsammans med Polen och Ukraina sämst i mästerskapet och det ska ske ett mirakel om de går vidare. Kroatien är ett stabilt lag med spelare som Pranjic, Srna, Raketic, Modric och Olic. De stod för ett styrkebesked när de slog ut Turkiet i Play Off. Italien är som vanligt med i snacket, är det befogat dock? Italien har lyckats förnya landslaget med spelare som Abate, Marchisio, Montolivo och Balotelli och med Di Natale i målform är de vassa. Spanien vinner såklart, Kroatien kommer tvåa - tror att det finns för många viljor och konkurrens i det italienska laget och det är till deras nackdel. Kroatien kan bli den stora överraskningen i EM.
Grupp D har starka lag där alla kan ta poäng av alla. Sverige undvek tungviktarna Holland, Spanien och Tyskland (vilket Hamrén poängterade) och fick starka England samt underpresterande Frankrike tillsammans med värdnationen Ukraina. Chanserna för Sverige ser mer än goda ut. England måste ses som favoriter, men de har sina hål och går förr eller senare in i väggen, det vet vi. Sverige inleder mot Ukraina, vilket är väldigt bra då Sverige mötte dem i augusti och har bra koll. Frankrike halkade in på ett bananskal och hade minst sagt flyt mot Bosnien - de är inte bättre än Sverige. Vad jag ser som det stora problemet är vad alla pratar om, Zlatan Ibrahimovic. Är han skadefri och hungrig går Sverige vidare, är han skadedrabbad och divig efter allt Serie A fjäsk är vi körda. I Grupp D går Sverige vidare som gruppetta på 7 poäng (vinst mot Fra och Ukr, 1 p mot Eng) och England som tvåa på 5 poäng (vinst mot Ukr och oavgjort mot Sve och Fra).
I kvartsfinal ser vi alltså
Ryssland
Tjeckien
Tyskland
Holland
Spanien
Kroatien
Sverige
England

Vilka vinner?
Jag tror på Tyskarna, de har sett oförskämt starka ut sedan Löw eran tog fart och det är dags för dem att vinna ett mästerskap. De är fullkomliga och deras snabba omställningsspel tror jag mer på än t ex Hollands tuffare tag och Spaniens bollinnehavsförmåga. Men det är ett otroligt spännande och öppet mästerskap - snacka om att man längtar! Missa inte EM 2008 krönikan på tv4 Sport som börjar nu. Oddsen för EM, alltid underhållande läsning!

[NJKC]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0