Sveriges EM - ett misslyckande

Det är ingen som ifrågasätter att Sverige inte lyckats bra i detta EM. Men Hamrén borde definitivt vara kvar som förbundskapten. Jag vill gärna ge en kortfattad förklaring varför:
1. Offensiven. Sverige visar mot England vad som saknades mot Ukraina - offensivt mod. Att våga delta i spelet genom kreativa löpningar, avgörande passningar och att utmana med boll. Martin Olsson var en skugga mot Ukraina, mot England visar han flera gånger varför han är eftertraktad på spelarmarknaden. Seb Larsson är en av Sveriges bästa detta EM. Ola Toivonen är en klasspelare om han lär sig att prestera mot bra motståndare, därför bör han söka sig till större ligor. Elm är en fantastisk tvåvägsspelare som kan äga en hel match på egen hand - ge honom ännu mer utrymme så får han tillfälle att växa in i landslagsrollen. De offensiva riskerna betalar sig inte denna gång, vi måste lära oss att spela den här typen av fotboll samt involvera riskminimering.

2. Rutin. Sverige har ett oerfaret lag men får i och med detta välbehövlig rutin inför kommande VM kval. Om spelare som Lustig (som fått lida för ett enstaka misstag i detta EM), Wernbloom, Elm, Martin Olsson, Pär Hansson, John Guidetti växer med uppgiften och får mer rutin så har Sverige en ljus framtid inom kort. Hamrén har också inte mycket rutin av dessa mästerskap och detta ger en välbehövlig lärdom. Vill påminna om att Sverige missade VM 98 och i EM 00 såg Sverige mycket sämre ut än vid denna gång.

3. Zlatan. Erik Hamrén har en enormt bra relation med Zlatan Ibrahimovic som, trots Sveriges förluster, varit strålande i EM. Om Hamrén är kvar två år till och får fortsätta med detta lag där Zlatan har en huvudroll kommer han garanterat fortsätta att prestera. Han har fler år kvar i mästerskapet och jag tror att hans bästa prestation inte ligger i dåtiden.

4. Ledarstaben. Hamrén har varit väldigt modig och nytänkande och han tog de spillror som Lagerbäck lämnade kvar till detta EM - det får vi inte glömma eller förringa. Det är tydligt att kommunikation och stämningen är mycket högre nu än vid Lagerbäcks år vid rodret, det handlar till största del om att ledarstaben är öppen och vill spelarna väl och inte har behov av att sätta dem på plats. Harmoniska spelare ger bra resultat - nu såg det sådär ut men det är svårare att spela vacker anfallsfotboll än värdelös defensiv fotboll. Ser man Greklands utveckling efter deras EM vinst för åtta år sen har den gått rakt neråt - har Sverige denna offensiva skicklighet kan det avspeglas i den defensiva.

Summa sumarum känns det såklart bittert med sortin i EM, men i all realistisk anda så kan Sverige inte mäta sig med de större fotbollsnationerna, ännu. Säga vad man vill om Ukraina, men deras inhemska liga är ljusår bättre än vår och vi har överlag för dålig koll på dem för att bedöma deras kvalitet. Jag tror bestämt att det inte ger spelarna någon trygghet alls att byta förbundskapten och Hamrén har gjort allt han kan och kan inte direkt lastas för dessa resultet. Spelarna gör individuella misstag, däribland Lustig. Nej - bättre att vi blickar framåt mot VM i Brasilien om två år med en mer välsmord lagmaskin där Hamrén leder oss utanför planen och Zlatan på den.

[njkc]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0